Roubini: Borsalar yüzde 20 daha düşecek

Küresel durgunluğu 2006’da öngörmesiyle ünlenen ekonomist Nouriel Roubini, krizin ABD’ye 2 trilyon dolara mal olacağını söyledi. Roubini’ye göre, borsalar ise yüzde 15-20 daha değer kaybedecek.

Kredi krizini 2006’da tahmin etmesiyle ünlenen New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, krizin ABD’ye maliyetinin 2 trilyon doları bulacağını öngördü.

U.S. News & World Report’un sorularını yanıtlayan Roubini, şimdiye kadar bu zararın sadece yarısının gerçekleştiğini belirtti.

Roubini’ye göre, ABD ve küresel hisse senetleri yüzde 15-20 daha değer kaybedecek. Roubini, borsaların düşmeye devam etmesinde, olumsuz veriler ve bilançoların etkili olacağını kaydetti. Ünlü profesör, hedge fon iflaslarının da düşüşte rol oynayacağını öngördü.

HENÜZ KRİZİN ORTASINDAYIZ
Henüz krizin ortasında bulunulduğunu tahmin eden Roubini, ABD’de işsizlik oranının 2010’da yüzde 9’u geçeceğini ve 2006’dan bu yana yüzde 25 ucuzlayan konutların ise yüzde 15-20 daha değer kaybedeceğini söyledi.

60 YILIN EN DERİN DURGUNLUĞU
Krize çözüme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Roubini’ye göre, ABD hükümeti her adımı doğru atsa bile, son 60 yılın en derin durgunluğunun önüne geçemeyecek. Ancak Roubini, ABD hükümetinin özel talebi canlandırmaya yönelik mali teşvik planları yürürlüğe koyabileceğini belirtti. Roubini’ye göre, bu çerçevede, altyapı yatırımları, işsizlik yardımları ile eyalet ve yerel yönetimlere destek gibi 500 ila 700 milyar dolarlık teşviğe gereksinim var. Ayrıca bankalara ek olarak, aracı kurumlar, finans şirketleri ve sigorta şirketleri de yeniden sermayelendirilmeli. Son olarak da, tüketicilerin borç yükü, kredilerin değişken faizleri uzun vadeli sabit oranlara çevrilerek ve mortgage kredileri devlet tarafından alınarak hafifletilmeli.

Roubini, büyük bir mali teşvik gelmemesi halinde, U şeklinde olabilecek bir durgunluk sürecinin 1990’lar Japonya’sındaki gibi L şeklini alabileceği uyarısında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...