Roubini, Davos'tan dünyanın falına baktı

Ünlü ekonomist Roubini, küresel ekonomiyle ilgili oldukça karamsar. Yunanistan'ın 18 aya kadar Euro Bölgesi'nden çıkacağını öngören Roubini, Avrupa'yla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan, 10 yıl önce Avrupa'nın hastası olan Türkiye'nin bugün Avrupa'ya ders verme noktasına geldiğini söyledi. Özilhan, SABMiller'la birleşmenin bir aya tamamlanacağını kaydetti. İran'a yaptırımlarla ilgili sürece yönelik Koç Holding'den ilk açıklama geldi. CEO Turgay Durak, "Tüpraş milli bir şirket olduğu için hükümetin yönlendirmesine göre hareket edeceğiz" dedi. Fed'in yeni bir niceliksel genişleme programını devreye sokabileceğini açıklaması MB'nin duruşunu değiştirebilir. MB Başkanı Başçı, "Ne kadar uzun süre bol ve ucuz para olacak bu önemli" dedi. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Davos'ta katılımcıların 'Türkiye'de ne yapabiliriz' diye sorduğunu söyledi. Şahenk, "Artık Türkiye bambaşka yerlerde" dedi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a yapılacak 3. köprüyle otoyol projesini ayırdıklarını söyledi. Sadece 3. köprü için çıkılacak ihalenin büyüklüğü 2.5 milyar dolar olacak. İsrail Merkez Bankası Başkanı Fischer, Merkez Bankası'nın adımlarının ilginç olduğunu, diğer ülkelerin de bunu örnek alabileceğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin tek başına zordaki tüm ortaklarını kurtaramayacağı mesajını verdi Davos'ta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk "Türkiye, 2001 krizinden de Avrupa'daki krizden de sağ çıktı" dedi. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Türkiye'nin yerli otomobil markası çıkaracağını ve bunun da çok başarılı olacağını söyledi. Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, "Türkiye ekonomisi bu yıl 2011'e göre daha yavaş büyüse de parlayan yıldız olacak" dedi. Alplere sırtını dayamış küçük dağ kasabası Davos, küresel ticaretin, neoliberal siyasetin ve akademik kapitalizmin başkenti olarak dünya gündemini belirliyor.

Roubini, Davos'tan dünyanın falına baktı

'Kriz kahini' olarak nitelendirilen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, küresel için oldukça karamsar bir tablo çizdi.


Davos'ta CNBC'nin sorularını yanıtlayan Roubini, Avrupa'daki sorunların çözümünün yıllar alacağını söyledi.

Roubini şunları kaydetti: "Şu an Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinde durgunluk var. Almanya, Fransa ve İngiltere'den gelen veriler de 4. çeyrekte ekonomide daralma olduğunu gösterdi. Yani Avrupa'nın her yerinde durgunluk var. ABD'de ise büyüme çok zayıf. Euro Bölgesi'nde işler düzensiz hale gelirse ekonomide ikinci dip olabilir. Çin ekonomisinde de yavaşlama var.

Euro Bölgesi'nde çok fazla kamu ve özel sektör borcu var. Avrupa'da büyüme yok, rekabet gücü yok. Finanse edilemeyen cari açıklar var. Bu sorunlar Avrupa Merkez Bankası'nın para basmasıyla çözülemez. Bu sorunların çözümü yıllar alacak."

YUNANİSTAN EURO'DAN ÇIKACAK
Avrupa'nın kemer sıkma yerine büyümeye odaklanması gerektiğini belirten Roubini "Bence Yunanistan 12 ila 18 ay içinde Euro Bölgesi'nden çıkacak. Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkan son ülke olmayabilir. Bunun olmaması için ne yapmak gerekir? Avrupa Merkez Bankası'nın çok büyük bir niceliksel gevşeme programı başlatması gerekir. Euro Bölgesi'nde bir son kredi merciine ihtiyaç var. Bu, Avrupa Merkez Bankası, Kalıcı Kurtarma Fonu veya IMF olabilir. Sorunlu Euro Bölgesi ülkelerinin yüzde 20-30 oranında daha zayıf bir Euro'ya ihtiyacı var. Sorunlu ülkeler kemer sıktığı için çekirdek Euro Bölgesi'nde mali canlandırma gerekiyor. Hatta Euro Bölgesi'nde daha az kemer sıkılması, büyümeye daha çok odaklanılması gerekiyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...