Roubini: Türkiye de mali krizin eşiğinde

Krizi önceden gören ekonomistlerden Nouriel Roubini, dünyayı küresel çapta ağır bir resesyon beklediğini söyledi. Roubini, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı gelişmekte olan ülkelerin mali krizin eşiğinde olduğunu öngördü.

Roubini: Türkiye de mali krizin eşiğinde

Küresel krizi önceden tahmin eden İstanbul doğumlu ABD’li New York Üniversitesi iktisat profesörü Nouriel Roubini, krizde gelinen noktayı Financial Times’a değerlendirdi.

Roubini, 2009’da ekonomik durgunluğun gözleneceğini ve küresel çapta ağır bir resesyon beklediğini söyledi. Roubini, 2010 yılında ekonomik büyümeye ise belki dönüleceğine dikkat çekti.

ABD’de mali kurumlara daha hızlı ve daha aktif şekilde sermaye aktarılması gerektiğini ifade eden Nouriel Roubini, halen sıkıntılı ve batmış konumdaki konut sahibi ailelerin borç yükünü azaltmaya yönelik bir plana ihtiyaç olduğunu kaydetti.

BÜYÜK BUHRAN GÖRÜLMEZ
Her şeye rağmen yeni bir Büyük Buhran’ın görülmeyeceğini öngören Roubini, “Yaşananlar kapitalizmin-piyasa ekonomilerinin sonu anlamına gelmiyor. Ancak tüm bunlar piyasalarda önemli kusurlar olduğu, piyasaların kendilerini ve birbirlerini iyi denetleyemedikleri izlenimi uyandırıyor” dedi.

TÜRKİYE MALİ KRİZİN EŞİĞİNDE
Bir diğer tehlikenin gelişmekte olan piyasalarda gözlenen ekonomik koşullar olduğunu söyleyen Roubini şunları kaydetti: “Potansiyel bir mali krizin eşiğinde olan 12 ülke var. Avrupa’da Litvanya, Estonya, Letonya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Türkiye, Ukrayna. Asya’da Pakistan, Endonezya, Güney Kore. Latin Amerika’da Arjantin ve Venezüella. Bu ülkelerden bazıları sıkıntı yaşayabilir ve bunun gelişmekte olan diğer piyasalara yönelik bulaşıcı etkisi olabilir.”

KAYIPLAR KREDİ KARTLARINA YAYILABİLİR
Roubini, kaybın emlak kredilerinden ticari kredilere, kredi kartlarına, otomotiv kredilerine yayılma tehlikesinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...