Rum bankaları kapalı kalacak

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizden kurtarılması için 10 milyar Euroluk destek paketine karşılık bankalardaki mevduatlardan vergi alınması yönündeki kararı, Rum lider Nikos Anastasiades’i köşeye sıkıştırdı.

Rum bankaları kapalı kalacak

Halkın bankalara hücum etmesinden endişe eden Rum hükümeti, önlem olarak bankaların yarın ve gerekirse öbür gün de kapalı kalmasını kararlaştırdı.

Eurogrup ve IMF dün varılan anlaşmanın ivedilikle mecliste onaylanarak yasalaşması konusunda baskı yaparken bazı Rum siyasi partileri mevduatların traşlanmasını öngören yasa tasarısına onay vermeyeceklerini açıkladı.

kurmaylarıyla sürekli toplantı halinde olan Nikos Anastasiades, mevduatların traşlanmasına yönelik yasa tasarısının meclisten geçmemesi halinde bankaların salı günü de kapalı kalmasına karar verdi.

Kararın duyulmasının ardından Rumlar haftasonu olmasına rağmen bankalara hücum etmişti. ATM’ler önünde de kuyruklar oluşmuş makinalarda nakit kalmamıştı.

Paniği frenlemeye çalışan hükümet yarın resmi tatil nedeniyle kapalı olacak bankaların Salı günü de açılmamasını kararlaştırdı. Halkın mevduatlarını çekme ihtimaline karşılık bankaların sonraki günlerde de kapalı kalabileceği belirtiliyor.

“AVUPA ALÇAKÇA DAVRANDI”
Ülkedeki olağanüstü durum nedeniyle Rum temsilciler meclisinin bugün yapılması kararlaştırılan toplantısı yarına ertelendi, Rum lider Anastasiades’se halka sesleniş konuşmasını iptal etti. Anastasiades kararın meclisten geçmesi için milletvekillerinden destek istiyor. Bu çerçevede mecliste yarın sabah özel bir oturum yapılacak.

Öte yandan Rum Ortodoks kilisesi lideri Başpiskopos Hrisostomos, Eurogroup tarafından alınan karara çok sert tepki gösterdi ve kendi ifadesiyle “Avrupa bize alçakça davrandı” dedi.

Euro bölgesinden çıkılması tavsiyesinde bulunan Başpiskopos Hrisostomos, mevduatların traşlanmasından etkilenecek vatandaşlara zararın karşılanması için 5 ila 10 yıl vadeli devlet tahvili verilmesini önerdi. Başpiskopos Akdeniz’de bulunan doğalgaz kaynaklarından gelir elde edilmeye başlanmasıyla tahvillerin paraya çevrilebileceğini söyledi.

Karara sert tepki gösteren Rum kamuoyu da, krizin faturasının halka kesildiğini belirterek Euro bölgesinden çıkılmasını istiyor. Rumlar, Troykanın Rum kesimiyle vardığı anlaşmanın ne Avrupa’da ne de dünyada örneği bulunduğunu savunarak, Avrupa Birliği’nin kendilerini yüzüstü bıraktığını belirtiyor.

Rum kesiminde yaşayan Ruslar da karardan ötürü paniğe kapıldı. Güney Kıbrıs’a yerleşen binlerce zengin Rus’un bankalarda milyarlarca euroluk mevduatı bulunuyor. Mevduatların traşlanması kararı, Rum kesiminde yaşayan yabancıları da etkiliyor.

SENDİKALAR PROTESTOYA HAZIRLANIYOR
Kıbrıs’taki İngilizler de karara tepkili. İngiliz medyası Eurogrup kararını sert bir dille eleştirdi “Rumların paralarını gaspettiler” ifadesini kullandı. İngiliz Times gazetesi, mevduatların traşlanması kararıyla, Kıbrıs’ta yaşayan emeklilerle İngiliz üslerinde görevli askerlerin 170 milyon Sterlin para kaybettiğini yazdı. 

IMF ve Avrupa Birliği’yle varılan anlaşma uyarınca 100 bin Euro’nun altındaki mevduatlardan yüzde 6,75, 100 bin Euro üzerindeki mevduatlardansa yüzde 9,9 oranında vergi alınacak. Faiz gelirlerine de yüzde 20 vergi gelecek. Şirketlerden alınan kurumlar vergisi de yüzde 10’dan yüzde 12,5’e yükselecek.

Karara tepki gösteren Rum sendikalar ve sivil toplum örgütleri yarınki meclis toplantısına yönelik protesto eylemlerine hazırlanıyor. Halkın öfkesi üzerine polis başkent Lefkoşa’da geniş güvenlik önlemleri aldı. Meclis’in bulunduğu cadde, olası eylemlere karşı polis kontrolünde tutuluyor.

Rum Yönetimi IMF ve Avrupa Birliği’nden kurulu troyka ile faturası 17 milyar euroyu bulan krizin dindirilmesi için kredi anlaşmasına varmıştı. Bu çerçevede Eurogrup, Rumlara 10 milyar euro destek paketini onayladı. Geriye kalan 7 milyar euro için “mevduat vergisi” kondu. Böylece Rumlar krizden çıkış için gerekli olan 17 milyar Euro’nun 5,8 milyarlık bölümünü mevduatlardan alınacak vergilerle tamamlamaya çalışacak geri kalan miktarıysa yakın ilişkileri bulunan Rusya’dan sağlamaya çalışacak. Moskova’ya giden Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, devlet başkanı Vladimir Putin’den 2 buçuk milyar Euro kredi istedi.

Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan’da patlak veren ekonomik krizden doğrudan etkilenmişti. Yunanistan’a bağlı olan Rum bankacılık sistemi çökmüştü. Bağımsız ekonomistler, Rum bankalarının iflası ve kamu borçlarıyla meydana gelen krizin gerçek faturasının 20 milyar euro civarında olduğunu belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...