Ruslar nükleerde tarifeyi 15 sente çekti

Mersin-Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santrali için yapılan ihalede tek teklifi veren Türk-Rus ortaklığı 21,16 dolar sent olarak önerdiği fiyatı, iyileştirme teklifinde 15,35 sent olarak revize etti.

Ruslar nükleerde tarifeyi 15 sente çekti

Nükleer santral yarışmasında süreci değerlendiren Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, , geçen yıl 24 Mart’ta başlayan yarışma için 24 Eylül’de tek teklifin Türk-Rus ortaklığı olan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubundan geldiğini ifade etti.

Gökkaya, 19 Aralık 2008 tarihinde de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) “teknik yeterlilik” alan firmanın, yarışmada sunduğu ve geçen ay açılan üçüncü zarfında, değerlendirmeye esas indirgenmiş birim fiyat olarak 21,16 sent teklif ettiğini hatırlattı.

Yarışmaya tek firmanın teklif vermesine ilişkin yapılan eleştirilere değinen Gökkaya, şunları kaydetti: “Bu süreçte, tek firmanın değerlendirilemeyeceği yönünde mevzuatta da herhangi bir hüküm olmadığı için söz konusu müracaatı alıp değerlendirmeye koyduk. Tek teklif mevzuata uygun, yarışmanın devam etmesinin önünde bir engel yoktu. Hem bizim özel kanunla hazırladığımız yarışmada, hem de Türk İhale Kanunu sisteminde de yok. Tek teklifle de devam edilebilir. Esas olan şartnamedir. Şartnamede de bu yarışmanın devam edeceği yönündeydi.”

KAMU LEHİNE İYİLEŞTİRME
Firmanın 22 Ocak’ta kamu lehine indirim yaptığını belirttiği dokümanları kendilerine “açık bir şekilde” ilettiğini kaydeden Gökkaya, şöyle konuştu: “Üçüncü zarfta sunulması gereken belgelerin tamamı mevcuttu. Yani süreçte herhangi bir problem yoktu. Süreçte bir sorun olmayınca firmanın 22 Ocak’ta verdiği yazıyı da haliyle komisyonun müspet veya menfi yönde değerlendirmesi gerekiyor düşüncesiyle onu da komisyona verdik.

Komisyon hem süreçle ilgili ihaleyi inceliyor, hem de bu son verdikleri kamu lehine iyileştirmeyi değerlendiriyor. Şimdi orada 21,16 dolar sent olarak önerdiği fiyatı iyileştirme teklifinde 15,35 sent olarak revize ederek bize gönderdi. Fiyatı revize etmiş durumda. Tabii komisyonumuz bunu, hem mevzuat açısından hem de kamu yararları açısından değerlendiriyor.”

SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Komisyonun değerlendirmesini yaptıktan sonra genel müdürlüğe rapor vereceğini, raporu daha sonra da yönetim kurulunun değerlendireceğini belirten Gökkaya, yönetim kurulunun değerlendirmesinden sonra da raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini kaydetti.

Gökkaya, Bakanlar Kurulu’nun değerlendirmesinden sonra da olumlu bulunması halinde lisans almak üzere EPDK’ya ve TAEK’e gönderileceğini, aksi takdirde ihalenin iptal edilmiş olacağını söyledi.

TETAŞ Genel Müdürü Gökkaya, şu anda yasal çerçeve içerisinde herhangi bir aksaklık olmadığı için sürecin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...