Rusya dünyanın en büyük altın müşterisi

Rusya son 10 yılda 570 ton altın alarak Çin'i geride bıraktı. Rusya'nın aldığı altınlar Özgürlük Heykeli'nin üç katına eşit.

Rusya dünyanın en büyük altın müşterisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesini dünyanın en büyük altın müşterisi haline getirdi.

Rus Merkez Bankası son 10 yılda rezervine 570 ton altın katarak Çin Merkez Bankası'nı geride bıraktı. Alınan altının ağırlığı ABD'deki Özgürlük Heykeli'ni üçe katlıyor.

1998 yılında Rusya'da 28 varil petrolle bir ons altın alınabiliyordu. Putin'in gelmesiyle bu rakam 2005'te 11.5'e, ardından da 6.5'e kadar geriledi. Başka bir deyişle altının alım gücündeki artış Rusya'nın iştahını kabarttı.

Rusya'nın altın alımındaki hızlanmaya rağmen ABD halen altın piyasasının hakimi konumunda. 8 bin 134 tonla ABD'nin lider olduğu altın rezervlerinde Almanya 3 bin 391 tonla ikinci sırada bulunuyor. Onu 2 bin 814 tonla IMF izlerken sırasıyla İtalya, Fransa, Çin ve İsviçre takip ediyor. Listenin sekizinci sırasında ise 958 tonla Rusya yer alıyor. Ülke bazında bakıldığında ise Rusya yedinci konumda.

ALTIN FİYATLARI 12 YILDIR YÜKSELİŞTE
Rusya altın depolarken, altın fiyatları da son yıllarda yükseliş ivmesini sürdürdü. Geçen yıl yüzde 7 yükselen altın, 12 yıldır art arda artış kaydetti.

Altın fiyatları ilk iki ayda yatay bir seyir izlese de, yıl sonuna kadar altının 1825 dolara kadar çıkacağı öngörülüyor. Altın fiyatları 1660 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...