Rusya-Ukrayna gerilimi Türk ihracatçısını vurdu

Rusya Devlet Başkanı Putin, yayınladığı bir kararname ile Rusya Federasyonu'na Ukrayna üzerinden gerçekleştirilen çeşitli gıda ürünlerinin yanı sıra bazı makine ve araçların da bulunduğu 150'den fazla ürünün ithalatına yasak getirdi. Bu düzenleme ile 2018'de 30 bini aşan Rusya'ya ihracatın yaklaşık 12 bini Ukrayna üzerinden gerçekleştiren Türk ihracatçıları yeni bir sorunla karşı karşıya kaldı.

Rusya-Ukrayna gerilimi Türk ihracatçısını vurdu

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emrinde yayınlanan kararname ile Türkiye'den Rusya Federasyonu'na Ukrayna üzerinden gerçekleştirilen çeşitli gıda ürünlerinin yanı sıra bazı makine ve araçların da bulunduğu 150'den fazla ürünün ithalatına yasak getirildi. Türk ihracatçı, taşımalarının neredeyse yarısını Ukrayna üzerinden yapıyor. Çünkü direk bir Ro-Ro hattı bulunmayan Rusya'ya gitmek için TIR'lar, Ukrayna'ya Ro-Ro ile giderek, karayolu ile Rusya'ya ulaşıyor.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberinde görüşlerine yer verilen DEİK/Türkiye-Rusya iş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Söz konusu ithalat yasağı kararı bizlere bir kez daha Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor" dedi.  

"RUSYA'YLA ILİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ"

Özilhan, bölge coğrafyasında yaşanan siyasi ve diplomatik gerginliklerin, Türkiye'yi de olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ancak Rusya tarafının söz konusu kararını değerlendirirken, bunu ülkemiz üzerinden kişiselleştirmek yerine, Moskova'nın yıllardır Kiev ile yaşamakta olduğu politik gerginlik kontekstinden bağımsız düşünmememiz gerektigine inanıyorum Moskova'nın attığı adımın doğrudan Türkiye'yi değil, Ukrayna hükümetini hedef aldığı aşikar. Söz konusu ithalat yasağı kararı bizlere bir kez daha Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki ihtiyacın önemini gösteriyor. Rusya ile ikili ticaret hacmimizin daha üst seviyelere çekilmesi, ikili ticaret kalemlerinin çeşitlendirilmesi, Türk ve Rus firmaları arasında yeni işbirliklerinin oluşturulması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi amacıyla, Türk özel sektörünün dışa açılan penceresi fonksiyonunu üstlenen DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak yeni yılda daha çok çaba sarf edeceğiz. İş dünyası olarak bizlerin temel sorumluluğumuz, koşullar ne olursa olsun iki ülkeyle de ticaretimizde bir dengeyi korumak olmalı. İçerisinde bulunduğumuz coğrafya, her dönem jeopolitiğin önemli olduğu bir coğrafya. Bu nedenle bir yandan Rusya ile ticari ilişkilerimizi geliştirmeyi hedeflerken, Ukrayna ile de ekonomik ilişkilerimizi optimum düzeye taşımanın yollarını aramalıyız."

“RUSYA’YA DİREKT RO-RO HATTI EN İDEAL ÇÖZÜM”

Dünya gazetesinde konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkililerinin konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “2018'de Ukrayna üzerinden Rusya'ya yaklaşık 12 bin bin sefer yapıldı. Bu rakamdan da anlaşılabileceği gibi Ukrayna üzeri yapılan taşımaların payı toplam taşımaların içinde önemli bir paya sahip. Bu seferlerin Ukrayna üzerinden yapılmasının nedeni ise, Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı olmamasi. Ro-Ro ile Ukrayna limanlarına giden TIR'lar. oradan karayolu ile Rusya'ya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlik Türk ihracatçısı ve lojistikçisi için daha büyük sıkıntılar doğurmasından endişe ediyoruz. Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı kurulması bu noktada en ideal çözüm gibi görünüyor. Diğer bir alternatif bu taşımalar Gürcistan üzerinden Rusya'ya yapmak ancak Gürcistan-Rusya sınırında gümrük geçiş kapasitesi kısıtlı, hazar geçişi pahalı alternatifimiz yok" denildi. 

Sayfa Yükleniyor...