Rusya'dan Ukrayna'ya 'doğalgaz' tehdidi

Rusya, bu yılın birinci çeyreğinde taahhüt ettiği doğalgazı satın alamayan Ukrayna'ya para cezası uygulama tehdidinde bulundu.

Rusya'dan Ukrayna'ya 'doğalgaz' tehdidi

Rusya'nın devlet doğalgaz şirketi Gazprom'un CEO'su Alexei Miller dün Reuters'e yaptığı açıklamada, kararlaştırılan miktarın altında kalan gaz alımları nedeniyle uygulanacak mali yaptırım konusunda Ukraynalı yetkililerle temasta olduklarını söyledi.

Miller, "Bunu Ukraynalı muhataplarımızla görüşüyoruz. Bu konu yaptığımız anlaşmalarda yer alıyor" dedi.

Rusya'nın yaptırım tehdidi, hükümetin ekonomik kriz yönetimi ve gelecek cumhurbaşkanı seçimlerinin tarihi üzerinde sürüp giden siyasi çekişmeler yüzünden halkın öfkesinin giderek arttığı Ukrayna için yeni bir darbe olabilir.

Gazprom, daha önce Ukrayna'nın zor durumdaki ekonomisinin hatırına, para cezası uygulamayacağını söylemişti.

Bu karar değişikliğine neden olarak, Ukrayna'nın eskimiş boru hattı şebekesinin yenilenmesi için Rusya'ya danışmadan Brüksel'de bir anlaşma imzalamış olmasının, Moskova'yı kızdırmış olması gösteriliyor.

Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna'nın Batılı ülkelerle yakınlaşma isteği, Rusya'nın tepkisiyle karşılaşıyor.

Analistler, her ne kadar doğalgaz faturaları, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak altı aylık bir dönem içinde düşme gösterecekse de, para kaynakları azalan Ukrayna'nın yakında Gazprom'a ödeme yapamayacak duruma düşebileceğine dikkat çekiyorlar.

DÜNYA BANKASI: UKRAYNA YÜZDE 9 DARALIR
Dünya Bankası dün yaptığı açıklamada, Ukrayna ekonomisinin bu yıl, daha önce tahmin edildiği gibi yüzde 4 değil, yüzde 9 daralacağını açıkladı.

Banka, "Dış koşullar daha da bozulur ve/veya Ukraynalı yetkililer, krizle mücadele için kritik önemdeki önlemleri almakta gecikirlerse, bu tahmin için de aşağı yönlü riskler görüyoruz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...