Rusya'nın en büyük et tedarikçisi mi oluyoruz?

Devlet Bakanı Çağlayan, Rusya'nın Türkiye'ye 500,000 ton beyaz et kotası tahsis ettiğini ve bu çerçevede Türkiye'nin bu ülkenin en büyük beyaz et tedarikçisi olabileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, yol haritasını çıkarmak için Cuma günü sektör temsilcileri ile Ankara'da bir araya geleceklerini belirtti.

Rusya Gıda Güvenliği Ajansı Rosselkhoznadzor dün yaptığı açıklamada Türkiye'den beyaz et ithalatındaki yasağının 1 Şubat itibariyle kaldırıldığını duyurdu.

Rusya'nın 2002'den itibaren kuş gribi gerekçesiyle Türkiye'den kümes hayvanları ve ürünlerini ithal etmediğini ancak bu yasağı 1 Şubat itibariyle kaldırdığını hatırlatan Çağlayan, "Bu karar Türkiye beyaz et sektörüne yeni bir ivme kazandıracaktır" dedi.

Türkiye'nin girişimleri sonucunda Rusya'dan gelen bir heyetin 17 firmada inceleme yaptığı ve 6 Türk şirketin Rusya'ya ihraç yapabileceği yönünde bir izin aldığı, 11 firmanın ise yedek listeye girdiği ancak eksiklikleri gidermeleri durumunda bunların da listeye dahil edilebileceği kaydedilen

açıklamada, " Rusya, Türkiye'ye 500,000 ton beyaz et ithalatı kotası verdi.... Rusya Federasyonu dünyanın en büyük kanatlı et ve ürünleri ithalatçısı ülkesidir. Son 10 yıl içinde dünya beyaz et ithalatında ortalama yüzde 20-25 paya sahip konumundadır. Kişi başına beyaz et tüketimi yılda 24 kilogramdır" denildi.

BEYAZ ET İHRACAT BİLGİLERİ
Tavuk eti üretiminde dünyada 17'inci, kümes hayvanlarında ise 20'inci sıradayer alan Türkiye'nin 2008 yılında 85 milyon dolarlık kanatlı et ihracatı gerçekleştirdiği belirten Çağlayan, "Bu rakam 2009 yılında 150 milyon dolara yükselmiştir" dedi.

Türkiye'nin ihracatında 92 milyon dolarla Irak'ın ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Çağlayan, "1.25 milyon ton üretim kapasitesine sahip sektör için Rusya önemli ve büyük bir hedef pazar konumundadır" diye ekledi.

Açıklamada, Rusya'nın 2010 için toplam 780,000 ton beyaz et ithalat kotası belirlediği ancak bu yıl da dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi olmasının beklendiği ifade edildi.

Rusya'ya en çok beyaz et satan ülkeleri ABD, Brezilya, Almanya, Fransa ve Belçika olarak sıralayan Çağlayan, "Ben inanıyorum ki, Türkiye beyaz et sektörü yasağın kalkmasından sonra Rusya Federasyonu'nun en büyük tedarikçisi konumuna gelecek ve bir numaraya yerleşecektir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...