Rusya'yla nükleer imzası

Türkiye ile Rusya arasında nükleer lisanslama ve denetleme anlaşması imzalandı.

Rusya'yla nükleer imzası

Türkiye'nin son dönemde yakınlaştığı Rusya'yla yeni anlaşmalar imzalandı.


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi arasındaki işbirliği anlaşması Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin nezaretinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Igor Seçin tarafından imzalandı.

Anlaşma, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerini lisanslama ve denetim konularında tecrübe ve bilgi değişimini öngörüyor.

Bu kapsamda her iki kuruluş arasında lisanslama ve denetim mevzuatı, radyasyondan korunma, nükleer tesis ekipmanlarının kalite temini, radyoaktif yakıt ve kullanılmış yakıt yönetimi, nükleer/radyoaktif maddelerin ve radyoaktif atıkların güvenliği ve emniyeti, acil durum müdahale ve hazırlık, düzenleyici denetleyici personel eğitim, nükleer radyasyon güvenliği araştırmaları konularında işbirliği hedefleniyor.

20 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPILDI
Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir devam eden nükleer santral görüşmeleri Mayıs ayında sonuçlanmıştı.  İki ülke arasında 20 milyar dolarlık "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...