Rusya'yla yakın temas

Rusya ve Türkiye arasında 20 işbirliği protokolü imzalandı. Türkiye, Rusya'nın Güney Akım projesine fizibilite izni verdi. Rusya da Samsun-Ceyhan boru hattına petrol verecek.

Rusya'yla yakın temas

Türkiye ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda toplam 20 işbirliği protokolü imzalandı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Ankara'da yaptığı üçlü görüşme sonrasında imzalar atıldı.

Türkiye'yi 2004 yılında, 500 yıllık diplomatik ilişki tarihinde resmen ziyaret eden ilk Rus lideri olan Putin, son 5 yıl içinde Başbakan Erdoğan ile yaptığı 9'uncu görüşmede, ikili işbirliği, bölgesel ve uluslararası konuları ayrıntılarıyla ele aldı. Görüşmelerde Berlusconi de yer aldı.

Protokollerin en önemli ayağını enerji alanındaki anlaşmalar oluşturuyor.

İmzalanan protokollerden biri Rusya'nın Nabucco projesine alternatif olarak ortaya koyduğu Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili.

TÜRKİYE'DEN GÜNEY AKIM'A VİZE
Rusya siyasi çekişme yaşadığı Ukrayna'yı by-pass etmek için, boru hattını Türkiye karasularından geçirmek istiyor. Bu amaçla Karadeniz'de fizibilite araştırması yapmak üzere bir protokol imzalandı. Güney Akım projesini, Rusya, İtalya'nın Eni şirketiyle birlikte yürütüyor. Bu nedenle protokolde İtalya Başbakanı Berlusconi'nin de imzası yer alıyor.

SAMSUN-CEYHAN'A RUSYA DA KATILDI
Enerji alanındaki ikinci protokol Çalık grubuna ait Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'na Rusya'nın petrol vermesine ilişkin. Şu ana kadar Rusya petrol vermediği için proje hayata geçemiyordu. Bu boru hattı, boğazlardaki tankerlerle petrol geçiş trafiğini hafifleteceği için önemli. Bu projede de İtalyan Eni şirketi yer alıyor.

NÜKLEER ENERJİDE İŞBİRLİĞİ
Üçüncü protokol barışçıl nükleer enerjide işbirliğini amaçlıyor. Akkuyu'daki nükleer santral ihalesine Rus-Türk ortaklığı teklif vermişti. Ancak bu şirketin teklifi, elektrik üretim maliyetini çok yüksek hesapladığı için sorun yaratmıştı. Rusya, birim fiyatla ilgili olarak HES'lerde üretilen enerji fiyatına yaklaştı ancak burada görüşmeler sürecek. İhale şartnamesine göre, devlet santrali kuracak şirketten 15 yıl elektrik alımını garanti ediyor. Üretim maliyeti yüksek olunca, tüketiciye de son derece yüksek rakamlar yansıyor.

ERDOĞAN: 20 BELGE İMZALADIK
İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Putin ve Berlusconi'yi ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin geldiği nokta çok memnuniyet verici. Türkiye, Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumunda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 40 milyar dolara ulaştı. Siyasi, askeri, ekonomik alanda gelişme kaydettik.

Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir. Aynı protokol çerçevesinde Güney Akım Boru Hattı'nın Karadeniz'de, ülkemiz münhasır ekonomik bölgesinde geçmesi için gerekli araştırma çalışmalarını yapılmasına yönelik olarak, Rusya tarafınca talep edilen izin de Rusya ile dostluk ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde Türkiye tarafından verilmiştir. Ayrıca enerji alanında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Rus karşıtı RUSATOM arasında, ilki nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı; ikincisi nükleer kazaların erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında olmak üzere iki anlaşma daha imzalanmıştır.  Türk enerji şirketleri Ruslarla 8 belge imzaladı. Putin'in ülkemizi ziyareti çerçevesinde 20 belge imzalandı.

LİDERLER HER YIL GÖRÜŞECEK
Hükümetlerarası işbirliği liderlerle yürütülecek. Bu kapsamda her yıl bir kere liderler buluşacak. Planlanan konularda ne yaptık, ne yapıyoruz, ne yapacağız, bu çalışmaları devam ettirme fırsatını bulacağız. Türkiye'de bir Türk-Rus koleji ve üniversitesi kurulması teklifim oldu. Buna Putin de olumlu yaklaştı. Berlusconi de işbirliklerinde önemli rol oynadı. Samsun-Ceyhan projesine Rusya'nın katılımını çok önemsiyordum ve bugün bu anlaşmanın da yapılması bizleri ayrıca mutlu etti. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nda Rusya, İtalya ve Türkiye birlikte olacak."

Törende Putin de açıklama yaptı. Putin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Enerji alanındaki işbirlğinin daha derinleştirilmesinin gereğini vurguladık. Bugün gördük ki Güney Akım'ın bölgenin enerji güvenliği açısından büyük önemi var. İtalya için de bugün önemli bir gün. Bu projeyi çok gerçekçi ve çok cazip buluyoruz ve desteklemeye karar veriyoruz. Nükleer enerjiye gelince Türk-Rus ortaklığının ihaleyi kazanması çok önemli. Nükleer santral projesi önemli, bu konuda Erdoğan ile mutabakata vardık, çalışmalarımızı sürdüreceğiz."



TÜRKİYE ARTIK LOJİSTİK MERKEZ OLACAK
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Güney Akım projesine ilişkin soruya "Mevcut doğalgaz hattı Mavi Akım'daki gazın güneye doğru ihraç edilmesi konusunda anlaştık. Böylece Türkiye bu bölgede önemli bir transit devleti haline geldi. Güney Akım'ın da geçeceğini göz önünde bulundurursak Türkiye önemli transit ülke haline gelir. Elektrik enerjisi satabiliriz. Genel olarak görüştüklerimiz bunlar" yanıtını verdi.

Erdoğan da "Türkiye Güney Akım'a desteğini verdi. Mavi Akım'da devam ediyoruz, Samsun-Ceyhan'da mutabıkız. Enerjide üç ana unsur var. Bunlar tedarik, transit ve tüketim olayıdır. Rusya güçlü bir tedarikçi, Türkiye transit bir ülke ve tüketici ülke olma özelliği var. Aynı zamanda tüketimde lojistik merkez olma özelliğini bu atılan adımlarla kazanmaktadır. Bölgedeki iki ülke olarak bu adımları atıyoruz."

PUTİN: GÜNEY AKIM, NABUCCO'NUN ÖNÜNÜ KESMİYOR
Hazar petrollerini Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco projesine değinen Putin, "Nabucco ve Güney Akım arasında rekabet vardır. Ancak Güney Akım, Nabucco'nun önünü kesmiyor. Her iki proje de ileride gerçekleştirilebilir. Petrol Güney Akım'a da Nabucco'ya da yeter" dedi. Erdoğan da, Güney Akım ve Nabucco'yu çeşitlilik olarak görmek gerektiğini belirtti.

Nükleer enerji konusunda Türk tarafının taleplerini ilettiğini hatırlatan Putin, Rus tarafının bu taleplere olumlu yanıt verdiğini ancak ilave bir takım hesaplamalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Putin, birim fiyatla ilgili olarak HES'lerde üretilen enerji fiyatına yaklaştıklarını, inşaatın maliyeti konusunda da benzer projelerden iki misli daha ucuz olduğunu ifade etti. Putin, bu fiyatları daha da indirmek için konsorsiyumun taraflarının konuyu değerlendireceğini kaydetti.




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i kabul etti.

Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşme ve ortak basın toplantısının uzaması nedeniyle saat 17.00'de başlaması öngörülen görüşme için Çankaya Köşkü'ne saat 18.10'da giriş yaptı.

Çankaya Köşkü'ndeki görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmeye, Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı.

PUTİN VE BERLUSCONİ GİTTİ
Bu görüşmenin ardından, hem Rusya Başbakanı Putin ve hem de İtalya Başbakanı Berlusconi, bir günlük çalışma ziyaretlerinin ardından Türkiye'den ayrıldılar.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyet, TSİ 20.00'de özel bir uçakla Esenboğa Havalimanı'ndan ayrılarak Rusya'ya dönmek üzere yola çıktı.

İtalya Başbakanı Berlusconi de temaslarının ardından Esenboğa Havalimanı'ndan özel bir uçakla ülkesine hareket etti.

Putin'den daha önce havalimanına gelen Berlusconi, bir süre VIP salonunda bekledikten sonra Rus liderin ardından Türkiye'den ayrıldı.

Rus ve İtalyan başbakanlarını, Esenboğa Havalimanı'nda Ankara Vali Vekili Fahri Aykırı ve diğer yetkililer uğurladılar.

Sayfa Yükleniyor...