‘Rüyamızda bile Türkiye’yi görüyoruz’

TCDD ve İtalya Demiryolları hızlı tren işletmeciliğinde işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzaladı. Ansaldo İş Geliştirme Müdürü Fornelli, “Gecemiz gündüzümüz Türkiye oldu. Öyle ki rüyamızda bile görüyoruz” dedi.

Hızlı tren işletmeciliğine hazırlanan Türkiye, bu alanda öncü ülkelerden İtalya ile işbirliğine gidiyor. Türkiye-İtalya demiryolları arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı Roma’da imzalandı.

Milano-Bologna hızlı tren hattının işletmeye açılması dolayısıyla Roma’ya gelen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İtalya Demiryolları Genel Müdürü Mauro Moretti ile bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke demiryolları arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı imza altına alındı. Buna göre, iki ülkenin demiryolu idareleri, özellikle hızlı tren işletmeciliğinde, işletme, bakım ve tamir konuları başta olmak üzere bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunacak.

Protokolle ilgili bilgi veren Karaman, “Artık iki ülkenin tren idaresi attıkları her türlü adımı karşı tarafa bildirecek. Sanayi de bundan yararlanacak. Ray üreticisi, o ülkede ne olup bittiğini bilecek. İşletim, altyapı, personel eğitimi ve bakım gibi konularda bilgimizi birbirimize aktaracağız. Ülkeler, fizibilite konusunda da birbirine destek olacak” dedi.

‘KRİZ BÜYÜME HEDEFİNİ ETKİLEMEDİ’
İtalya’nın savunma sanayi ve ulaştırma alanlarındaki uluslar arası firması Finmeccanica’nın ulaştırma yatırımlarını üstlenen Ansaldo’nun İş Geliştirme Müdürü Arcangelo Fornelli, brifingde, Finmeccanica’nın Türkiye ile Atak helikopterleri projesinde de ortak çalıştığını ayrıca Türkiye’ye sahil güvenlik ürünleri verdiklerini anımsattı.

Finmeccanica’nın yıllık cirosunun 2007’de 13 milyar 429 bin Euro olduğunu ifade eden Fornelli, “2008’de bu başarımızı koruyacağız. Yıl sonu ciromuzun 16 milyar Euro’ya ulaşmasını bekliyoruz. 60 bini aşkın personel sayımızı da bir firmanın da katılımıyla 70 bine çıkaracağız. Krize rağmen büyüme hedeflerini değiştirmedik. 2009’da da büyümeye devam edeceğiz. Biz reel üretim yapıyoruz. Finansmana dayalı değiliz. Savunma, ulaştırma ve enerji ürünlerine durgunluk yok. Üretimde eksik yok az da olsa artış var. Siparişlerde iptal ya da talepte erteleme yok” diye konuştu.

‘GECEMİZ GÜNDÜZÜMÜZ TÜRKİYE OLDU’
“Türkiye’ye tren fabrikası açmayı planlayıp planlamadıklarına” ilişkin soru üzerine Fornelli, Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini bildirdi. Fornelli, “Gecemiz gündüzümüz Türkiye oldu. Öyle ki rüyamızda bile görüyoruz. Hızlı tren ve metro projeleri çok hızlı gelişiyor. Türkiye’ye büyük ilgi ile bakıyoruz. Türk sanayisiyle omuz omuza çalışabiliriz. Türkiye’deki yeni raylı sistem projelerinde de yer almak isteriz” dedi.

Sayfa Yükleniyor...