Rüzgar TL'den yana esiyor

Dolar yılın en düşük düzeyinde seyrediyor. Yabancı yatırım bankaları TL'nin güçlü kalacağını öngörürken, ekonomistlere göre dolar 1,48'e gerileyebilir.

Rüzgar TL'den yana esiyor

Küresel risk iştahının artmasıyla doların uluslararası piyasalardaki değer kaybı sürüyor. Dolar içeride de 1,50'nin altına inerek yılın en düşük seviyelerinde işlem görüyor.

Gelişmekte olan ülkelere likidite sağlama konusunda varılan konsensus, makro verilerdeki olumlu gelişmeler ve küresel risk iştahındaki artış doların düşüşünde etkili oluyor.

Yabancı yatırım bankaları dolardaki kaybın süreceğini ve TL'nin güçleneceğini öngörüyor.

Goldman Sachs son raporunda, "Güçlü iç talebi olan gelişen ülkelerin para birimleri daha güçlü olacak. Bu gelişen ülkelere örnek, Türkiye ve Polonya" ifadesini kullandı.

Cari açıktaki hızlı düzelme ve faiz farklarının TL'ye destek olduğunu belirten yatırım bankası, "Küresel risk iştahındaki düşüş TL'de oynaklığı artırabilir. Ancak TL'de oynaklık artsa bile diğer ülkelere göre daha iyi durumda olur" tespitini yaptı.

Goldman Sachs'a göre dolar 3 ay sonra 1,50, 6-12 ay sonra da 1,55 düzeyinde olacak.

Bir diğer yatırım bankası Nordea da mevcut pozisyonlarının TL, ruble ve Brezilya Reali'nden oluştuğunu belirtti.

Nomura geçen hafta yayınladığı raporda TL'nin dolar karşısında hızlı değer kazanacağını öngörmüş ve "Mevcut dolarlarınızın yarısını satıp TL'ye geçin" önerisini yapmıştı.

AYTEKİN: 1,48'LERE GİDEBİLİRİZ
Dolar dünyada değer kaybettiği sürece içeride TL'nin güçlenmeye devam edeceğini belirten ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin de, "Faiz indirimlerinin devam edeceğine dair sinyal söz konusu. Dolarda Temmuz sonuna kadar benzer bir trendi sürdürmemiz mümkün. 1,51'in altında kalırsak ve Euro/dolar 1,43'lere giderse biz 1,48'lere gidebiliriz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...