'Sadece Türkiye mi ihlal ediyor?'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle enerji anlaşmaları yapan 19 ülke ve 39 firmanın olduğunu belirterek, "Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye'nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor" dedi.

'Sadece Türkiye mi ihlal ediyor?'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Washington ziyaretinde eşlik eden Yıldız, burada kendi muhataplarıyla da bazı temaslarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD Enerji Bakan vekili Daniel Poneman ile 3 saatlik görüşmenin ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın Uluslararası Enerji İşleri Özel Temsilcisi Carlos Pascual ve heyetiyle bir araya geldi.

Bakan Yıldız, Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde, gerek enerji verimliliği gerek yenilenebilir enerji kaynakları gerekse stratejik projeler ve model ortaklığın altının doldurulmasıyla ilgili bir kısım konuları değerlendirdiklerini söyledi.

"Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesi ile Türkiye arasındaki enerji işbirliği konusu hangi çerçevede gündeme geldi?" sorusunu Bakan Yıldız şu sözlerle değerlendirdi: "Biliyorsunuz biz o bölgede, özellikle Basra'da, Siba'da, Mansuriye'de, birçok yerde proje yürütüyoruz. Şu anda 25 milyar dolarlık bir projeyi 2.5 yıldan beri yürütüyoruz ve kendi hissemize düşen, TPAO'nun hissesine düşen 5.5 milyar dolarlık da iş yapıyoruz. Şu anda da iş fiili olarak yapılıyor."

Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle enerji anlaşmaları yapmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Bakan Yıldız şunları söyledi: "19 ülke ve 39 firma var, o yüzden Irak Anayasası onların yaptığı işlerde ihlal edilmiyor da Türkiye'nin yaptığı işlerde mi ihlal ediliyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Ticari sözleşmeler bunlar. Tekrar söylüyorum, ister kamu şirketi isterse özel şirketler fark etmiyor, ticari sözleşmeler yaptığı takdirde bunda herhangi bir sakınca görmüyor ve yapıyorlar. Şu anda petrol üretiliyor. Üretilen petrole merkezi Irak hükümeti para aktarıyor, bunların her birisi orada yaşanıyor. Bizimle beraber başlamış bir konu değil bu."

Sayfa Yükleniyor...