Şahenk: Avrupa ağrı kesicilerle zaman kaybetti

Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk, Avrupa'nın cerrahi müdahaleden kaçınıp ağrı kesicilerle durumu idare etmeye çalıştığını söyledi. Şahenk, yatırımları Türkiye'ye kaydırmanın zamanının geldiğini belirtti.

Şahenk: Avrupa ağrı kesicilerle zaman kaybetti

Doğuş Holding Yönetim Kurulu ve Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk, II. Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansı'nda bir konuşma yaptı..

Şahenk şunları söyledi: "Böyle bir ortamda hangi işbirliği ve yatırımdan söz ediyorsunuz gibi bir soruyla karşılaşsak, hiçbirimiz bu soruyu yadırgamayız. Ancak bu soru ilk bakışta göründüğü kadar makul değil. Avrupa'da yaşanmakta olan, gittikçe kötüleşeceği belli olan krizin bu noktaya gelmesinde işbirliğinin hızlı ve etkili gerçekleşmemesi yatıyor. İşin içinde hassas siyasi dengeler, yapısal sorunlar ve farklı kamuoyu baskıları olduğu malum.

Kronik ve hızlı ilerleyen bir hastalığa yakalandığınızı biliyorsunuz. Cerrahi müdahaleden kaçınıp ağrı kesicilerle durumu idare etmeye çalışıyorsunuz. Çok daha ciddi operasyona maruz kalacağınızı bildiğiniz halde kaçınmaya devam ediyorsunuz. Eli kolu bağlı bir şekilde beklemek doğru değil.

TÜRKİYE'YE YATIRIMIN ZAMANI GELDİ
Özel sektör açısından bakıldığında iş başa düşüyor. Alman yatırımcı dostlarımızın artık Avrupa dışına odaklanmasının, bu konuda radikal kararlar almanın zamanı geldi. Çok daha stratejik hareket etmekten bahsediyorum. Operasyonları, yatırımları Türkiye'ye kaydırmanın zamanı geldi. Avrupa'da işler yolundayken Türkiye'nin inişli çıkışlı olduğu dönemlerde ileri sürülebilecek bahaneler vardı. Ama artık durum çok farklı. Türkiye süratli gelişim ve değişimiyle artık daha dinamik.

Bugün Türkiye'de toplam nüfusun neredeyse yarısı aktif Facebook kullanıcısı. Bunların yarıdan fazlası internete mobil cihazlarla erişim sağlıyor. Türkiye'deki özel girişim sermayesi yatırım tutarı son 6 yılda yaklaşık 100 kat artarak 10 milyar dolara yükseldi. Yükselen piyasa kavramı Türkiye'yi yeterince açıklamaya yetmiyor. BRICS kavramının yaratıcısı olan Jim O'neill kısa bir süre önce hızlı büyüyen ekonomiler diye yeni bir kategori tanımladı. Çok yüksek verimlilik artışı potansiyeli taşıyan dinamek ülkeler.

TÜRKİYE ALMANLARIN YÖNETİM ÜSSÜ OLABİLİR
Türkiye, Alman yatırımcı dostlarımızın Ortadoğu'nun diğer ülke faaliyetleri için yönetim, lojistik ve Ar-Ge üssü olabilir. Çok yakında kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecinin başlayacağını düşünüyorum. Türk şirketlerinin birçok bölge ülkesinde özellikle inşaat sektöründe ciddi bir deneyimi var. Finans, enerji, telekomünikasyon gibi alanlarda da Türk-Alman ortaklığı büyük sinerji yaratacaktır."

Sayfa Yükleniyor...