Şahenk: Büyüme bu yıl yüzde 6'ya ulaşır

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, Türkiye'de büyümenin bu yıl yüzde 6'ya ulaşacağına inandığını söyledi.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Kayseri'deki 'Türkiye Global KOBİ'ler Platformu' toplantısında konuştu.

Şahenk şunları söyledi: "Dünya böyle bir krizin içinde titrerken, bu kadar riskle başbaşayken, girerken ceketimizin düğmesini iliklediğimiz çok büyük şirketler zor durumdayken, biz 2000'lerin krizinden çok değişik bir ortamda bir aradayız. 8 senedir çok güzel bir sınav verdik. Türkiye, ekonomisinden politikasına kadar bambaşka bir yere geldi, bunun değerini bilelim.

Dünya ekonomisi iki senedir çok önemli sorunlarla boğuşuyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş olan güç dengeleri müthiş bir çalkantı içnide değişiyor. Bir zamanlar Türkiye ekonomisini kritik edenlerin artık başka devletlere uğradığını görüyoruz. 'Batmaz' diyeceğimiz bankalar, şirketler son iki yıl içinde battı.

Dünya buradan nasıl çıkacak? Bunun cevabını bilmek çok zor. Bir problem tek bir insanın problemiyse üzülmek lazım, o dünyanın problemiyse rahat olun ki bu çözülme yolunda gidiyor. Dünyayı yüzdürmek, yeniden büyümeye geçmek için her türlü önlem alınıyor. Yeni bir dünya ekonomik sistemi yaratılıyor. Bu sistemin çok zorlukları olacak. Biz Türkiye olarak ne bankalarımıza fon aktardık, ne de bazı şirketleri yüzdürmek için devlet yardımı verdik. Türkiye fon ihtiyacı olan sermaye akışı olan bir memlekettir, ihracatçı bir memlekettir. Nasıl bankalar müşterileri kadar iyiyse, ihracatçılar da müşterileri kadar iyi oluyorlar.

Sermaye piyasaları fon almak için görülmemesi gereken yerlerdir. Rüyamızda şirketimizle ilgili ne varsa sermaye piyasaları bize çok katkıda bulunur. Aile şirketlerinin ömrü üçüncü nesli bulursa ne iyi diye bakıyoruz. Artık markalaştırdığımız kurumlar bizlerin değil, bizle beraber çalışanların, bu şirketler Türkiye Cumhuriyeti'nin.

YÜZDE 8'İN ALTINDA BÜYÜYEREK İŞSİZLİK ÇÖZÜLMEZ
Türkiye'nin büyüme rakamlarının bu yıl yüzde 6'ya ulaşacağına inanıyorum. Türkiye içindeki dinamiklere bakınca bu büyüme ivmesinin süreceğini zannediyorum. Türkiye, yüzde 8'lerin altında büyüme gerçekleştirdiğinde istihdam sorununu aşamayacaktır. Türkiye beş sene ortalama yüzde 7.5 büyüdü. Bu bile istihdam problemini yok edemedi.

Türkiye neden yüzde 10-15 büyüyemesin? Türkiye'nin bölgedeki fırsatlara iyi bakması, ihtiyaca iyi bakması, ihracata dönük neler yapabilir onlara bakması lazım. Yaşlanan bir Avrupa var yanımızda. Yabancı şirketleri Türkiye'ye çekecek ne gibi kurallar sağlayabiliriz onlara bakmak lazım. Sanayileşmiş bir tarıma ihtiyaç var. Bu işi artık ekonominin gerçeğiyle düşünmemiz lazım. Türkiye'de tarımın geleceğine çok inanıyorum.

Kurumlarımızın olabildiğince şeffaf olması lazım. Değişen dünyadaki oluşacak kuralların kurumlar üzerinde ne gibi limitler getireceği çok önemli. Burada en önemli şey artık bilançoların şeffaf olması. Artık Türkiye'deki bankalar da 2000'den önceki gibi çalışmıyor."

Sayfa Yükleniyor...