Şahenk: Galiba Türkiye'yi unuttular

CNBC-e'nin 10. yılı konferansında konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, "Türkiye son 10 yılda yapılamayacak denen şeyleri yaptı. Türkiye seçimden sonra da yatırım yapılabilir bir ratinge ulaşacaktır, galiba Türkiye'yi unuttular" dedi.

Şahenk: Galiba Türkiye'yi unuttular

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, CNBC-e'nin 10. yılı nedeniyle düzenlenen konferansta konuşma yaptı.


Şahenk şunları söyledi: "Sene 1995-1996. Sık sık Amerika'ya gidiyorum, görüşmelerimiz oluyor. Kayınpederimin evinde kalırken sabahları 4'lerde 5'lerde telefonda Türkiye'de piyasa nasıl oluyor onu merak ederdim. Gözümün ucuyla da CNBC'yi takip ederdim. Sermaye piyasalarının gelişmesi için birkaç faktöre ihtiyaç var. Özal'la başlayan açılım politikasının artık sermaye piyasalarının Türk iş dünyasının çok daha fazla bilgiyle geleceği görerek planlamalarını yapmaları gerektiğini düşünüyordum. Bilginin de demokratikleşmesi gerekiyordu. CNBC-e'nin en büyük katkısı bu oldu. Hisse senedi-bono alan yatırımcı da aynı anda bu bilgiye sahip olsun istedik. CNBC-e'nin yola çıkış amacı aynı anda bilgi paylaşımı, finansal ekonomik eğitimdir. Nice yıllar bu kurum misyonuna devam edecek.

Bu konferansta gelecek 1000 güne yönelik öngörüleri ele alacağız. Bu günlerde küresel bazda ekonomik siyasal öngörülerde bulunmak pek kolay bir iş değil. Son üç yıl çok ilginç şeyler öğretti. Doğru bilinen birçok şeyin yanlış olabileceği, hiç bilinmeyen pek çok şeyin yeni öğrenildidiği... Dünya bankacılık sektöründe regülasyon yok muydu vardı. Ama denetim mekanizmasında büyük açıklar olduğunu gördük. Avrupa'nın yaşadığı ekonomik kriz siyasi birlik olmaksızın parasal birliğin olmayacağını gösterdi.

Dünyada dengeler değişiyor. Tarih yeniden yazılıyor. Bilgi akışı o kadar hızlı gelişiyor ki artık herkes herşeyden haberdar oluyor. Avrupa bankacılığı nereye gidecek ona bakmak lazım. Türkiye son 10 yılda yapılamayacak denen şeyleri yaptı. Potansiyel olarak görülen birçok şey realize olmaya başladı. Bu misyona bu önemde katılan herkese teşekkür ediyorum. Türkiye ekonomik potansiyelini büyüterek ve bölgesinde siyasi-ekonomik bir ağabeyliğe soyunmasıyla muazzam yerlere gidiyor. Türkiye makroekonomik göstergeleriyle seçimden sonra da yatırım yapılabilir bir ratinge ulaşacaktır diye umut ediyorum. Galiba Türkiye'yi unuttular, Türkiye'nin de yatırım yapılabilir bir ratinge kavuşması gerektiğini düşünüyorum. Son 10 yıl geleceğin en iyi göstergesi.

Yurtdışına çıktığımız zaman bunu yakınen görüyorum. Türkiye'ye müthiş bir inanç, hayranlık var. Türkiye artık izlenen bir memleket. Türkiye'ye bakan yatırımcılara şunu demek istiyorum. Türkiye gibi ülkelerde biraz öngörülü davranırsanız fırsatları kaçırmazsınız."

Sayfa Yükleniyor...