"Sahte bal"a geçit yok

Reklam Kurulu, 2014 yılında bal ile ilgili 2 reklama durdurma, 23 reklama 2 milyon 108 bin 892 lira idari para ve durdurma cezası uyguladı.

"Sahte bal"a geçit yok

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Reklam Kurulu, 232. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 182 dosya karara bağlanırken, bu dosyalardan 101'i ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırılık bulunmaması nedeniyle gündeme alınmadı.

Reklam Kurulu'nun karara bağladığı 81 dosyadan, 7'si mevzuata aykırı bulunmadı. Mevzuata aykırı bulunan 74 dosyadan, 58'ine durdurma cezası, 16'sına ise toplam 1 milyon 163 bin 921 lira idari para ve durdurma cezası uygulanmasına karar verildi.

AMBALAJLAR MERCEK ALTINDA

Söz konusu toplantıda piyasada "Tuana" ve "Tat Tat" markaları ile satışa sunulan bal numuneleri üzerinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen analizler neticesinde, adı geçen ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi.

Ürünlerin ambalajlarında yer alan; "Süzme salgı balı, güvenle al", "Petekli Bal, Doğal Çiçek Balı" şeklindeki tanıtımlardan dolayı "Tuana" markalı balların sahibi Tuana Bitkisel Ürünler Koz. Gıda ile "Tat Tat" markalı balların sahibi Tatlı Tat Gıda hakkında ayrı ayrı 10 bin lira idari para ve söz konusu tanıtımları durdurma cezaları verildi.

TV REKLAMLARI KURULA TAKILDI

Tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve mevzuata aykırı televizyon reklamları da incelendi. Flash TV'de yayınlanan iki ayrı bal reklamının tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve mevzuata aykırı olmaları nedeniyle, her reklama 200 bin lira olmak üzere, reklamı yayınlayan Göktuğ Elektronik Yay. San. Tic. İşletmecilik AŞ'ye 400 bin lira idari para cezası verildi.

Öte yandan Kurul tarafından, geçen yıl bal ile ilgili 2 reklama durdurma, 23 reklama da 2 milyon 108 bin 892 lira idari para ve durdurma cezası uygulandı.

Sayfa Yükleniyor...