Sahte haber üretimi küresel ekonomiyi 78 milyar dolar zarar ettiriyor

Küresel anlamda en büyük risklerden birisi olarak görülen asılsız haberlerin global ekonomiye 78 milyar dolara mal olduğu bildirildi. En çok zarar ise hisse senedi piyasalarında...

Sahte haber üretimi küresel ekonomiyi 78 milyar dolar zarar ettiriyor

Dünya Ekonomik Formu’nun açıkladığı rapora göre, küresel anlamda en büyük risklerden biri 'asılsız haberler.'

Sahte haberler sadece kişileri yanlış bilgilendirmekle kalmıyor, global ekonomiyi de zarara uğratıyor. 

Asılsız haberlerin ekonomiye maliyetini hesaplayan Amerikalı bir siber güvenlik şirketi, sahte haberlerin global ekonomiye doğrudan 78 milyar dolara mal olduğunu en çok zararın ise 39 milyar dolar ile hisse senedi piyasalarına yansıdığı tespit etti.

Yine yayımlanan rapora göre, şirketler yanlış bilgilendirilmeleri nedeniyle 9 milyar dolar, finansal yanlış bilgiler nedeniyle de 17 milyar dolar zarara uğruyor.

İTİBAR KAYBI İÇİN EK BÜTÇE

Sonrasında itibar yönetimi için de 9 milyar dolar ek bir bütçe ayırmak zorunda kaldıkları yayımlanan raporda yer alıyor.

Markaların kasasından ise  bu haberlerin yanında beliren kendi internet reklamları için yılda 235 milyon dolar, platform güvenliği çabaları için ise 3 milyar dolar çıkıyor.

EN BÜYÜK KÜRESEL RİSKLER ARASINDA

Dünya Ekonomik Forumu 2018 Global Riskler Raporu'nda yanlış bilgilendirme ve sahte haberleri dünyanın en büyük küresel riskleri arasında göstermişti.

ABD 400 MİLYON DOLAR HARCAYACAK

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlığa geldiği 2016 seçimleri sırasında da "asılsız haber" tartışmaları gündemden düşmemişti.

Rapora göre önümüzdeki yıl Amerikan seçimlerinde politik yarış için sahte haber üretimine karşı 400 milyon dolar harcanacak.

İNTERNETTE BÜYÜK TEHLİKE: DEEPFAKE-VİDEO

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Donald Trump
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • ABD

Sayfa Yükleniyor...