Sanal piyasada 17 bini kişi geçimini sağlıyor

İSMMMO, internet ortamında oluşturulan sanal piyasada 5 bin bireysel girişimci bulunduğunu belirterek, bu piyasadan yaklaşık 17 bin kişinin geçimini sağladığını belirtti.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) tarafından hazırlanan "Sanal Dünyada Gerçek Ticaret" başlıklı raporda, koşu bandından çaydanlığa, LCD TV'den dizüstü bilgisayara kadar bir çok ürünün satışa sunulduğu piyasada, bireysel girişimcilerin yıllık kazançları 10 bin ile 1 milyon lira arasında değiştiği vurgulandı.

Raporda, "Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 23.9'a ulaştığı Türkiye'de, sanal piyasa bilişim teknolojileri konusunda kendisini yetiştirmiş eğitimli gençlere hem istihdam hem de girişim fırsatı veriyor. Bu alanda çalışanların yaş ortalaması 26, sanal mağaza kurmanın maliyeti de 150 dolardan başlıyor. Kriz sebebiyle mağazasına kilit vurmak zorunda kalan birçok kişi için de düşük maliyet avantajı ile yeni bir mecra olarak öne çıkıyor" denildi.

Araştırmada, 2008 yılında işlem hacmi 9 milyar lirayı aşan sanal piyasa ve 500 milyon lirayı bulan e-ticaretin oluştuğu tespit edildi.

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, resmi verilere göre, her bir POS cihazının sanal mağaza olarak kabul edildiğinde 2007 yılında sanal ortamda faaliyet gösteren 11,578 işletme olduğunu belirterek, geçen yıl bu rakamın yüzde 54.5 artışla 17,891'e çıktığına dikkat çekti.

Arıkan, "Sanal piyasada faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 85'inde farklı bankalara ait 2-3 sanal POS cihazı olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, Türkiye genelinde faaliyet gösteren sanal işyeri sayısının yaklaşık 7-7 bin 500 civarında olduğu görülüyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...