Sanayi Bakanı'yken 'uzatma yok' dedi ama...

Devlet Bakanı Bakan Çağlayan, ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceğinin günü geldiğinde değerlendirileceğini söyledi. Çağlayan daha önce otomotivde indirimin kesinlikle uzatılmayacağını belirtmişti.

Sanayi Bakanı'yken 'uzatma yok' dedi ama...

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yaklaşık 100 kişilik Türk girimci ile geldiği Makedonya'nın Ohri kentinde gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı.

Çağlayan, teşvik sisteminin sektörel, bölgesel ve proje bazlı olduğunu kaydederek, şu anda içinde bulunulan şartların değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu, hem Türkiye'deki, hem de dünyadaki şartların gelişmelerin dikkate alınması gerektiğine işaret etti.

Teşvik Sistemi;nin birçok sektörde, hem iç pazarı dikkate alacak, hem de Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü arttıracak bir sistem olacağını vurgulayan Çağlayan, ''Yüksek katma değer bizim önceliğimiz olacak. Bu konuda sektörler, projeler, bölgeler desteklenirken, bölgelerarası gelişmişlik farkları dikkate alınacak. Bölgelerin kendi alt yapı ve fiziki özellikleri dikkate alınacak. Cari açık, ithal ikamesi, Türkiye'deki hammadde, ara mal üretimini de dikkate alarak çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, ÖTV ve KDV indiriminin devam edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine, konunun günü geldiğinde değerlendirileceğini söyledi. ÖTV indirimi ile 2 ayda satılamayan araçların, 2 günde satıldığını kaydeden Çağlayan, kısa çalışma ödeneğine başvuran fabrikaların da bundan vazgeçtiğini anlattı.

YASTIK ALTINDAKİ PARA EKONOMİYE GİRDİ
''Ekonomiden kaçmış, damarlardan çekilmiş kan, yastık altındaki para, ekonomiye girdi. Fabrikaların üretim yapmasını, istihdam kaybı olmamasını sağladı. Birçok firma, ihracat siparişlerini bir iki ay sonra vereceğiz deyip, iç pazara yetişmeye çalıştı'' diyen Çağlayan, destekler konusunda Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ve Bakanlar Kurulu'nda çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Çağlayan Mart ayında Sanayi Bakanı'yken otomotiv sektörüne ilişkin yaptığı açıklamada, "İndirim uygulaması kesinlikle 15 Haziran'da bitecek. Uzatma söz konusu değil, herkes buna göre hareket etsin" demişti.

Kredi Garanti Fonu'nun öncelikli yasa olarak çıkacağını da ifade eden Çağlayan, Fon;un kefalet müessesine önemli açılımlar getireceğini, yeni kredi yapılandırması ve yeni işletme kredisi verilmesi konusunda da önemli çalışmalar içereceğini söyledi.

ARTIK DAHA KÖTÜYE GİTMEYECEK
Çağlayan, Türkiye'deki ekonomik gidişatın küresel krizden dolayı artık daha kötüye gitmeyeceğini de belirterek, 15 Mart'tan sonra başlayan dönemde gerek sanayi üretim endeksinde, gerek kapasite kullanımında kötü durumların görülmeyeceğini, ortaya çıkan endekslere bakıldığında da pozitif gelişmeler olduğunu söyledi.

Mukayeselerin geçen yılın iyi dönemlerine göre yapıldığını hatırlatan Çağlayan, mevsimselliğin etkisiyle işsizlikte de kötüye gidişin duracağına işaret etti.

''Her şerden bir hayır çıkartmak'' sözünü hatırlatan Çağlayan, Türk özel sektörünün 2001 krizinde ciddi dersler aldığını, bunun bankacılık sektöründe net şekilde görüldüğünü belirtti.

Sayfa Yükleniyor...