Sanayi bir ileri, bir geri

Kapasite kullanım oranı Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre 5 puan artarak 69.7 oldu. Kapasite kullanımı önceki aya göre 1 puan azaldı.

Sanayi bir ileri, bir geri

Sanayiden karışık sinyaller gelmeye devam ediyor.

Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 5 puan artarken, bir önceki aya göre 1 puan azalarak 69.7 oldu.

CNBC-e anketinde kapasite kullanım oranının yüzde 71.6 olduğu tahmin ediliyordu. Kapasite kullanımı Ağustos ayında yüzde 69.7, Eylül'de yüzde 70.1, Ekim'de yüzde 71.8, Kasım'da yüzde 70.7 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK açıklamasında iç pazardaki talep yetersizliğinin, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olduğu belirtildi. Aralık ayında iç pazarda talep yetersizliği yüzde 53.9 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 31.2 oranında etkili oldu. TÜİK'e göre kapasite kullanımını mali imkansızlıklar yüzde 3.3, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3.7 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1.6, işçilerle ilgili meseleler ise yüzde 0.9 oranında etkiledi.

İşyerlerinde 2009 yılı Aralık ayı üretim miktarının bir önceki aya göre yüzde 1.2 arttığı belirtilen TÜİK açıklamasında, Ocak ayında üretim miktarının yüzde 0.1 artmasının beklendiği bildirildi.

HANGİ SEKTÖR NE KADAR KAPASİTEYLE ÇALIŞTI?
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 54,6 kapasite kullanımı ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 57,6 kapasite kullanımıyla kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 62,2 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı ve yüzde 64,8 ile mobilya imalatı izledi.

Aralık ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 69,1, tütün ürünleri imalatı yüzde 80,1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 73,9, giyim eşyası imalatı yüzde 79,7, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 80,5, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 76,9, basım ve yayım imalatı yüzde 76,4, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 72,3, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 72,7, metalik olmayan diğer mineral madde imalatı yüzde 66,7, ana metal sanayi imalatı yüzde 70,7, metal eşya sanayi yüzde 69,2, başka yerde sınıflandırılmayan makina ve teçhizat imalatı yüzde 67,8, başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makina ve cihazların imalatı yüzde 72,1, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 93,1, tıbbi, optik hassas alet imalatı yüzde 85,3, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 68,5, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 87,1 oldu.

ERGÜN: ÇIKIŞ TRENDİNDE
NTV/CNBC-e ortak yayınında verileri değerlendiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi: "En yüksek kapasite kullanımı 2007 Hazira'nında yüzde 83'le görüldü. En düşük nokta ise yüzde 63.8'le 2009 Şubat ayında oldu. Şubat'tan itibaren dalgalı da olsa yükseliş görüldü. Baz etkisiyle de olsa bir önceki yılın Ocak ayından daha yüksek bir rakamlara hem kapasite kullanımında, hem sanayide ulaşacağız. Rakamlar ekonominin çıkış trendinde olduğunu gösteriyor."

Fortis araştırma tarafından veri sonrası yayımlanan analizde Aralık ayında kapasite kullanım oranının beklentilerden de zayıf geldiği belirtildi ve şöyle devam edildi: "Mevsimsel düzeltilmiş olarak da toplam kapasite kullanımında, önceki aya göre yine 1 puanlık düşüş gözükmektedir. Özel sektör kapasite kullanım oranı da yüzde 69.5 seviyesinde bulunmaktadır. Bu düşük seviyeler, bir taraftan toparlanmanın yavaş hayata geçtiğini gösterirken, bir taraftan da enflasyon baskısının zayıf kalacağını düşündürmektedir.

Sayfa Yükleniyor...