Sanayi üretimi 27 ayın zirvesinde

Sanayi üretimi Ocak'ta yıllık yüzde 7,3 artış gösterdi. Üretim böylelikle Ekim 2011'den bu yana en büyük artışı.

Sanayi üretimi 27 ayın zirvesinde

Ocak ayı sanayi üretim rakamları açıklandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ocak'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artış gösterdi.

Sanayi üretimi böylelikle Ekim 2011'den bu yana en hızlı artışı göstermiş oldu. Ekim 2011'deki artış yüzde 10,4 seviyesindeydi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,5 arttı.

MEVSİM VE TAKVİMDEN ARINDIRILMIŞ ARTIŞ
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı.

EN BÜYÜK ARTIŞ ECZACILIKTA
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti.

Bu artışı, yüzde 7,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 7,1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti.

EN ÇOK TÜTÜN İMALATI DÜŞTÜ
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 26,5 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 8,0 ile diğer imalatlar, yüzde 7,7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

BEKLENTİLERİ AŞTI
CNBC-e anketine katılan 12 ekonomistten 1'i takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretiminin yıllık ortalama yüzde 4,4 artmasını bekliyordu.

Beş ekonomist ise takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık ortalama yüzde 5 artmasını bekliyordu.

Sayfa Yükleniyor...