Sanayi üretimi 7 aydır artışta

Sanayi üretimi Haziran ayında beklentiler doğrultusunda yüzde 10.2 artış gösterdi.

Sanayi üretimi 7 aydır artışta

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde 7 aydır kesintisiz artış yaşanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.2 artış gösterdi.

CNBC-e anketinde sanayi üretiminin yüzde 10.1 artacağı öngörülmüştü.

Sanayi üretiminde bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Haziran 2009'da ise yüzde 10.1 daralmıştı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6.1, imalat sanayi sektöründe yüzde 10.6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.2 artış oldu.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.1 azaldı.

Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, 2010 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 21,1 ile sermaye malı imalatında görüldü.

Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde ara malı imalatı yüzde 13,6, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 5,2, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 2,6, enerji yüzde 6,6 arttı.

İmalat sanayi üretim endeksi alt gruplarının Haziran'da 2009 yılının aynı ayına oranla yüzde değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış yüzde 39,3 ile başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makine ve cihazların imalatında yaşandı.

Bunu yüzde 26 ile motorlu kara taşıtı, römork ve y. römork imalatı, yüzde 20 ile tıbbi hassas ve optik aletler ile saat imalatı izledi. Büro makineleri ve bilgisayar imalatında yüzde 57,7, tütün ürünleri imalatında yüzde 13,1 düşüş oldu.

Sayfa Yükleniyor...