Sanayi üretimi beklentileri aştı

Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 oranında artış gösterdi.

Sanayi üretimi beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı sanayi üretim verilerini açıkladı.

Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre bazda 3,6 arttı.

Temmuz ayında bir önceki aya göre takvim etksinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 1,8 artış gösterdi. CNBC-e Sanayi Üretimi Anketine katılan ekonomistlerden beşi takvim etkisinden arınmış (yıllık) sanayi üretim artışının yüzde 1,4 olmasını bekliyordu.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,2 arttı.

EN BÜYÜK ARTIŞ SANAYİ MALLARI VE ULAŞIM ARAÇLARINDA
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış sermaye malı imalatında gerçekleşti Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6,1 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti. En yüksek yıllık diğer artış ise ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATINDA
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 3,7 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 3,4 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, yüzde 2,7 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

Sayfa Yükleniyor...