Sanayi üretimi beklentinin altında kaldı

Sanayi üretimi haziran ayında yıllık yüzde 1.1 artarak beklentilerin çok altında kaldı.

Sanayi üretimi beklentinin altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, sanayi üretimi haziran ayında yıllık yüzde 1.1 artarak beklentilerin çok altında kaldı. Analistler yüzde 3.7'lik artış bekliyordu.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 arttı. Beklenti sanayi üretiminin aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 3,6 artmasıydı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,9 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış yüzde 4.8 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek azalış diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 32,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde14,0 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 7,7 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12,2 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,8 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 6,9 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 azaldı.

2016 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0,6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,5 arttı.

Sayfa Yükleniyor...