Sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 12.1 arttı

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 12.1 artış gösterdi.

Sanayi üretimi Ocak'ta yüzde 12.1 arttı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi yeni yıla artışla başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.1 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 15.3 düşüş kaydetti.

CNBC-e anketinde sanayi üretiminin yüzde 15.9 arttığı öngörülüyordu.

Üretim madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.6 azalırken, imalat sanayi sektöründeyüzde 14.4, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.1 artış yaşandı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.1 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeks bir önceki aya göre yüzde 0.3 arttı.

Aralık 2009'da yüzde 25.2 artan toplam sanayi üretim endeksi bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Ocak 2009'da yüzde 21.4 , 2009 yılının tamamında ise yüzde 9.6 daralmıştı.

Öte yandan TÜİK ilk defa bu ay toplam sanayi üretim endeksi ile başlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veri çalışmalarına madencilik, imalat sanayi ile elektrik, gaz ve su sektörlerini de dahil etti. TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada "Bu çalışmalarda Avrupa İstatistik Ofisi'nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanılmaktadır" ifadesine yer verildi.

Bu şekilde ilk kez yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörlerinde takvim etkisinden arındırılmış endekste 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 0.6 azalırken, imalat sanayi sektörü yüzde 19.1 elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 3.1 arttı. mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endekse göre ise bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 3.9 azalırken imalat sanayi sektörü yüzde 0.7 artarken elektrik, gaz ve su sektörü ise yüzde 2.1 azaldı.

ERGÜN: TOPARLANMA DEVAM EDECEK
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimi verisi sonrası yaptığı yazılı açıklamada, aylık  değişimleri incelerken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye bakmak gerektiğini belirterek şöyle  konuştu: "Bu seride de Ocak ayında bir önceki aya göre küçük de olsa bir artış
görülmesi olumlu bir gelişmedir. Endeks,  takvim ve mevsimsel etkilerden arındırıldığında Mart ayından (2009) itibaren yükseliş trendindedir. Türkiye,  2009'un ikinci çeyreğinden itibaren hükümetimizin aldığı tedbirler sonucunda ılımlı bir toparlanma sürecine  girmiş, krizin etkilerini geride bırakmaya birçok dünya ülkesinden daha erken başlamıştır. Gerek bugün  açıklanan sanayi
üretimi endeksi gerekse son aylara ait reel kesim ve tüketici güven endeksleri, bu  toparlanmanın devam edeceğini ortaya koymaktadır."  
 
ŞUBAT'TA ARTIŞ YİNE BAZ ETKİSİYLE HIZLANACAK
Ekonomistler, sanayi üretimindeki son 2 ayda yaşanan çift haneli artışların daha önceki iki ayda da olduğu gibi  yine baz etkisi nedeniyle Şubat ayında hızlanabileceğine de dikkat çektiler. Şubat 2009'da sanayi üretiminde  yüzde 23.8 ile tarihin en sert düşüşünün yaşadığını hatırlatan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar notunda  şöyle denildi:

"Aralık’taki yüzde 25.3'lük artışın ardından, Ocak ayı üretim artışı hız kesmiş olsa da, ekonomide ılımlı bir  toparlanmaya işaret ediyor. Bununla birlikte Şubat 2009'da yüzde 24'lük daralmayla dip seviyeyi gören sanayi üretimi, Şubat 2010'da Ocak 2010'dan daha hızlı bir artış gösterecek. Ancak, baz etkisi nedeniyle yıllık artış  oranlarını yorumlarken temkinli olmak gerekiyor. TİM verilerine göre, Ocak'ta yüzde 12 artan ihracatın Şubat’ta  yüzde 20
yükselmesi de, Şubat ayı üretiminin Ocak'tan daha yüksek olacağını teyit ediyor" ifadelerine yer  verildi.

Sayfa Yükleniyor...