Sanayi üretimi Şubat'ta yüzde 18 arttı

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 18.1 artış kaydetti.

Sanayi üretimi Şubat'ta yüzde 18 arttı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 18.1 artış gösterdi. CNBC-e anketinde üretimin yüzde 17.1 arttığı öngörülmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayinin alt sektörleri incelendiğinde üretim imalat sanayi sektöründe yüzde 20.5, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 12.2, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 5 arttı.

Sanayi üretimi geçen yılın aynı döneminde yüzde 23.8'le düşüş rekoru kırmıştı. Bu yılın Ocak ayında sanayi üretimi yüzde 12 artmıştı.

Takvim etkisinden arındırılmış üretim Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 18.2 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.6 artış gösterdi.

Yatırım Finansman Başekonomisti Levent Durusoy veri sonrası, "Rakamlar genel olarak beklenildiği gibi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık artışın Ocak'taki yüzde 0.5 seviyesinden yüzde 1.6'ya yükseldiğini görmek güzel. Piyasalar bunu büyümenin hız kazandığı ve TCMB'nin para politikasını gevşek tutmak için sebeplerinin azaldığı şeklinde yorumlayabilir" dedi.

Durusoy ilk çeyrek için büyüme tahmininin yüzde 9.5 civarında olduğunu ve bunun büyük ölçüde düşük baz etkisine bağlı olduğunu ifade etti ve Mart ayı sanayi üretimi verilerinin ardından büyüme verilerinde yukarı yönlü revizyona gitmenin de olası olduğunu belirtti.

Sanayi üretiminde bir önceki yıl aynı döneme denk gelen Şubat 2009'da ise yüzde 23.8 ile veri tarihinin en yüksek daralması yaşanmıştı, 2009 yılının tamamında ise daralma yüzde 9.6 olmuştu.

Sayfa Yükleniyor...