Sanayi üretimi yüzde 13.9 arttı

Sanayi üretimi Şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 13,9 artarken, Ocak ayına göre yüzde 4,1 azaldı.

Sanayi üretimi yüzde 13.9 arttı

Geçtiğimiz yıl yüzde 8.9 büyüyen Türkiye'ye bir sevindirici haber de sanayi üretiminden geldi.

Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Şubat ayında 2010'un aynı ayına göre yüzde 13,9 arttı. Sanayi üretimi Ocak ayına göre aylık bazda bakıldığında ise yüzde 4,1 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 6,4, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 14,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 11,2 artış görüldü.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,7 azalış gösterdi.

EN YÜKSEK ARTIŞ SERMAYE MALI İMALATINDA
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış, yüzde 28,9 ile sermaye malı imalatında kaydedildi.

Bunu yüzde 16,7 ile ara malı imalatı, yüzde 13,4 ile enerji, yüzde 12,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatı ve yüzde 2,6 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.

İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 47,5 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinin imalatı aldı.

Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı yüzde 37,2, motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı yüzde 31,2, elektrikli teçhizat imalatı yüzde 29,4, diğer imalatlar yüzde 24,1 artış gözlendi.

Söz konusu dönemde, tütün ürünleri imalatında yüzde 16,4 ile düşüş meydana geldi.

Sayfa Yükleniyor...