Sanayi üretimi yüzde 6.9 arttı

Toplam sanayi üretimi Temmuz'da yüzde 6.9 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Sanayi üretimi yüzde 6.9 arttı

Toplam sanayi üretimi Temmuz'da yüzde 6.9 ile beklentilerin çok üzerinde artış gösterirken mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise bir önceki aya göre artış yüzde 2.7 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks Temmuz'da 2010'un aynı aya göre yüzde 9.8 arttı.

CNBC-e'nin 13 katılımcının beklentileriyle yaptığı ankette, üretimin ortalama yüzde 4.6 artış göstermesi bekleniyordu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2011 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.1 arttı.

Toplam sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 19, Şubat'ta yüzde 13.9, Mart'ta yüzde 10.2, Nisan'da yüzde 8.8, Mayıs'ta yüzde 8, Haziran'da ise yüzde 6.8 olarak gerçekleşmişti. Toplam sanayi üretiminde bir önceki yıl aynı döneme göre artış hızı yılın ilk altı ayı boyunca önceki aya göre gerilerken Temmuz'da ilk kez artmış oldu.

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Mevsimsellikten arındırılmış endeksin yükselmesi ise belirgin yavaşlama beklentilerinin biraz aksine bir gerçekleşme. Temmuz, Ağustos PMI verileri de bu yavaşlamayı teyit ederken, Temmuz sanayi üretiminin beklentilerden iyi seyretmesi bir miktar şaşırtıcı. Üçüncü çeyrek sanayi üretimi verileri görece iyi gelecek olsa da, 4. çeyrekte sanayi üretiminde çok düşük rakamlar hatta daralma beklentimizi koruyoruz. Global ortam böyle seyrettiği takdirde, ekonomideki yavaşlama esas olarak son çeyrekte belirginleşecektir" dedi.

Temmuz'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.7 artarken, endeks bu yıl Ocak'ta yüzde 0.4 artmış, Şubat'ta yüzde 1.8, Mart'ta yüzde 0.5, Nisan'da yüzde 0.2, Mayıs'ta yüzde 0.3, Haziran'da yüzde 0.8 azalmıştı.

Sayfa Yükleniyor...