Sanayi üretimindeki Haziran artışı sanalmış

Haziran ayında Mayıs'a göre ise yüzde 7.3 arttığı açıklanan sanayi üretimi, mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında yine bir önceki aya göre yüzde 0.4 daraldı.

Sanayi üretimindeki Haziran artışı sanalmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile geçen aydan itibaren yayımlanmaya başlanan verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi üretim endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 azalış gösterdi.

TÜİK tarafından 10 Ağustos'ta yayımlanan verilere göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerinin öncü göstergesi olan ve büyümeye yaklaşık yüzde 25 oranında etki eden toplam sanayi üretimi, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.7 azalmıştı. Bankacılar ikinci çeyreğe ait 3 aylık ortalama daralmanın yüzde 15 civarında olduğunu söylemişlerdi.

Finansinvest ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı veri sonrası yayımladığı raporda şöyle dedi: "Ekonomik toparlanma hızına ilişkin belirsizlik sürüyor. Bu belirsizlik Merkez Bankası'nın elini faiz indirimlerine devam etmesi yönünde kuvvetlendiriyor. Para Politikası Kurulu toplantısı'ndan 17 Eylül'de 50 baz puan ve Kasım toplantısında da 25 baz puanlık son bir indirim olacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz. Bu beklentiye göre Kasım sonunda gösterge faiz yüzde 7 seviyesine gerilemiş olacak.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci ise verilerle ilgili notunda, "Bu durum, ekonomik faaliyetlerdeki kısmi canlanmanın miktar ve kalıcılığına ilişkin kaygıların haklı olduğunu gösteriyor. TCMB'nin endişelerini destekleyen bu tablo, faiz indirimlerinin süreceğinin de sinyalini veriyor." değerlendirmesini yaptı.

Veri hakkında TÜİK açıklaması ise şöyle oldu: "Kullanıcılar ile karar alıcıların ardışık aylara/dönemlere ait verileri karşılaştırabilmelerine imkan sağlamak amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile kısa dönemli ekonomik göstergelerde mevsim ve takvim etkilerinden arındırma çalışmalarına Aylık Sanayi Üretim Endeksi ile başlanmıştır. Bu çalışmalarda Avrupa İstatistik Ofisi’nin tavsiyelerine uygun yöntemler kullanılmaktadır. Haber Bülteni’nde yalnızca Toplam Sanayi Üretim Endeksi’ne ait mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler yayımlanmaktadır. Bir önceki yılın aynı ayına/dönemine ait verilerin karşılaştırılmasında takvim etkilerinden arındırılmış seriler, bir önceki aya/döneme ait verilerin karşılaştırılmasında ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriler kullanılmaktadır."

Sayfa Yükleniyor...