Sanayide bir kötü sinyal daha

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı Şubat'ta yüzde 63.8’le tarihin düşük düzeyine geriledi.

Sanayide bir kötü sinyal daha

Sanayiye ilişkin kötü sinyaller gelmeye devam ediyor. Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Şubat ayında tarihin en düşük düzeyinde kalmaya devam etti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kapasite kullanım oranı Şubat'ta 15.5 puan azalışla yüzde 63.8 olarak gerçekleşti.

CNBC-e anketinde kapasite kullanım oranının yüzde 62.9'a inmesi bekleniyordu.

Kapasite kullanım oranı Ocak ayında da yüzde 63.8 olmuştu. Ocak'ta yüzde 21.3 gerileyen sanayi üretiminin Şubat ayında da bu oranda düşmesi bekleniyor.

İç pazarda talep yetersizliği yüzde 49.8'le işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. Dış pazarda talep yetersizliği de yüzde 28.9 oranında etkili oldu.

İşyerlerinde Şubat ayı üretim miktarı bir önceki aya göre değişmezken, Mart ayında üretim miktarının yüzde 4.7 artması bekleniyor. Şubat ayında satış miktarı yüzde 2 artış kaydetti.

Kapasite kullanım oranı devlet sektöründe yüzde 86.2, özelde yüzde 63.6 olarak gerçekleşti.

OTOMOTİVDE KAPASİTE YÜZDE 47.5
yüzde Kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 44.1'le büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Onu yüzde 47.5'le taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 48.7 ile kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 57.6 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı, yüzde 59.2 ile mobilya imalatı, yüzde 61 ile metal eşya sanayi makine teçhizat hariç imalatı izledi.

EKİM’DEN BERİ DÜŞÜŞTE
Kapasite kullanım oranı krizin etkisini gösterdiği Ekim ayından bu yana düşüş gösteriyor. Eylül ayında yüzde 79.8 olan kapasite kullanımı Ekim’de yüzde 76.7, Kasım’da yüzde 72.9, Aralık’ta yüzde 64.7, Ocak'ta yüzde 63.8 olmuştu.

Kapasite kullanım oranının yüzde 60’a doğru gerilemesi üretim açısından kötü bir sinyal olarak algılanıyor.

Sayfa Yükleniyor...