Sanayide düşüş sürüyor

Sanayi üretimindeki düşüş Mayıs ayında beklentileri aşarak yüzde 17.4 oldu. Ancak önceki aylara göre düşüş hızında bir yavaşlama var. Sanayi üretimi, Nisan ayına göre de yüzde 5 arttı.

Sanayide düşüş sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 Mayıs Ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 12,9, İmalat Sanayi sektörü endeksinde yüzde 19, Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksinde yüzde 5,5 azalış gözlendi.

Ocak ayında yüzde 21.3 azalan sanayi üretimi, Şubat ayında yüzde 23.7'le rekor oranda düşüş kaydetti.

Sanayi üretimi, Mart ayında yüzde 20.9, Nisan'da ise yüzde 18.5 azaldı.

GÜNEŞ: VERİLER OLUMSUZ
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş, sanayi üretim rakamlarını NTV'ye değerlendirdi.

Güneş, şunları söyledi:

"Bu veri iki bakımdan olumsuz. Birincisi genel olarak beklenti ortalaması yüzde 15’lerde bir daralma iken yüzde 17'lik bir daralma çıkması psikolojik açıdan insanları iyiye sevk eden bir şey değil. Yani beklentilerden olumsuz bir rakam geliyor. Yatırımlardan dolayı daralma gösteren Türkiye ekonomisi için olumsuz.

İkincisi, bu rakam yüksek mi düşük mü? Nisan ayında sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 daralmıştı, şimdi daha iyi. Hatta Mart’ta yüzde 20.8 olmuştu, şimdi daha iyi. Giderek düşüyor gibi düşünülebilir ama bu doğru değil. Nisan ayında 2008 yılında sanayi üretimi yüzde 7, Mayıs ayında yüzde 3.2 büyümüştü. Şimdi burada baz farkı var. Zaten geçen yıl Mayıs ayında iyiden iyiye yavaşlamıştı. O yavaşlamanın üzerine bir daralma gözüküyor. Buradaki baz etkisi çok önemli. Nisan ve Mayıs ayını hem 2008 hem 2007 ile karşılaştırdığımız zaman Mayıs biraz daha kötü gözüküyor bu da çok iyi değil. Bu rakamın çok olumlu bir rakam olduğunu görmüyorum.

Açıkçası ben böyle beklemiyordum. Piyasalardaki genel beklentilerle, yüzde 15’in altında bir daralma bekliyordum. Bunun böyle olması “krizden çıkıyoruz en kötüsü geride kaldı” gibi hızlı bir yorum yapmamızı engelliyor.

Dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 8 düşmüş, o çok kötü değil. O da kötü de, diğer rakamlar kadar değil. Burada anlaşılan beklentiler uzun vadeli alınan malla, dayanıklı tüketim malları; araba, buzdolabı, beyaz eşya... Bütün ÖTV indirimlerine vergi teşviklerine rağmen daha büyük bir çöküntü yaşanıyor. Galiba bu krizden çok çabuk çıkamayacağız."

Sayfa Yükleniyor...