Sanayide düşüş yavaşladı, toparlanma göründü

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi Nisan'da yüzde 18.5 azaldı. En büyük daralma yüzde 50.2 ile otomotiv imalatında yaşandı.

Sanayide düşüş yavaşladı, toparlanma göründü

Krizin etkisiyle sanayi üretiminde düşüş yavaşlasa da devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 azaldı. CNBC-e anketinde yüzde 18.3 düşüş bekleniyordu.

Üretimde bir önceki aya göre ise yüzde 1.4 artış oldu. Sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 23.8 ile düşüş rekoru kırmıştı.

Ana sanayi grupları bazında, Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 41.8 daralma ile sermaye malı imalatında görülürken, aramalı malı imalatı yüzde 20, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 15.4, enerji yüzde 6.9 ve dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 4.2 oranında düşüş gösterdi.

Nisan ayında sanayi üretiminde en büyük daralma yüzde 50.2 ile otomotiv imalatında gerçekleşirken, bunu yüzde 35.2’lik düşüşle makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatı, yüzde 33.2’lik düşüşle de kok kömürü rafine edilmiş petrol ünleri imalatı takip etti.

TÜİK verilerine göre, toplam sanayi üretim endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.9, Şubat ayında yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.8, Ocak ayında ise yüzde 21.3 daralmıştı. Sanayi üretimindeki daralma, Ağustos 2008'den beri devam ediyor.

ÜÇ AYDA YÜZDE 19 DÜŞÜŞ OLUR
TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım veri sonrası yayımladığı raporda "Nisan ayı verisi ile birlikte yıllık bazda daralmanın ardışık dokuzuncu ayını yaşıyoruz. Son rakamlar ile yılın ilk 4 ayında sanayi üretiminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21 düşüş gerçekleşmiş oldu. ÖTV indirimlerine bağlı öne çekilen talep ile birlikte eriyen stoklar Mart ve Nisan aylarında ilgili sektörlerde imalatın artmasına neden olurken; sanayi üretimdeki düşüşün ivme kaybettiği görülüyor" dedi.

Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, vergi teşviklerinin Haziran ayında sona ereceği ve son gelen yatırım teşviklerinin etkilerinin kısa vadede görülmeyeceği varsayımı ile Mayıs başta olmak üzere Ağustos ayına kadar devam edecek baz etkisinin de etkisiyle, önümüzdeki 3 ayda yıllık düşüşlerin ortalama yüzde 19 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz."

Sayfa Yükleniyor...