Sanayide toparlanma sinyali

Sanayi üretiminin öncü göstergesi kapasite kullanım oranı Mart'ta yüzde 64.7 oldu. Kapasite kullanımındaki gerilemenin durduğu görüldü.

Sanayide toparlanma sinyali

Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Mart ayında da düşüşünü sürdürdü ancak bir önceki aya göre hafif yükseldi.

Krizin etkisiyle aylık bazda Ekim'den beri düşüşte olan kapasite kullanım oranı ilk kez toparlanma eğilimine girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı Mart'ta 16.5 puan azalışla yüzde 64.7 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanımı Şubat'ta yüzde 63.3'le tarihteki en düşük düzeye inmişti. CNBC-e anketinde kapasite kullanım oranının yüzde 65.5 olması bekleniyordu.

Kapasite kullanım oranı krizin etkisini gösterdiği Ekim ayından bu yana düşüş gösteriyordu. Eylül ayında yüzde 79.8 olan kapasite kullanımı Ekim’de yüzde 76.7, Kasım’da yüzde 72.9, Aralık’ta yüzde 64.7, Ocak'ta yüzde 63.8 olmuştu.

Kapasite kullanım oranı krizin etkisini gösterdiği Ekim ayından bu yana düşüş gösteriyor. Eylül ayında yüzde 79.8 olan kapasite kullanımı Ekim’de yüzde 76.7, Kasım’da yüzde 72.9, Aralık’ta yüzde 64.7, Ocak ve Şubat'ta yüzde 63.8 olarak gerçekleşmişti.

İşyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında iç pazarda talep yetersizliği yüzde 52.7 ile ilk sırada yer aldı. Dış pazarda talep yetersizliği de yüzde 29.5 oranında etkili oldu.

İşyerlerinde üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 3.5, satış miktarı da yüzde 11.1 artış kaydetti. Nisan ayında da üretim miktarının yüzde 4.2 artmasını bekleniyor.

HANGİ SEKTÖR NE KADAR KAPASİTEYLE ÇALIŞTI?
İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en  düşük sektör, yüzde 41.9 kapasite kullanımıyla büro, muhasebe bilgi işlemleri  makine imalatı oldu.

Bunu, yüzde 48,7 kapasite kullanımıyla kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 54 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 57.8 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı, yüzde 60.3 ile mobilya imalatı başka yerde sınıflandırılmayan diğer imalat izledi.

Mart ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 65.8, tütün ürünleri imalatı yüzde 79.8, tekstil ürünleri imalatı yüzde 66.8, giyim eşyası imalatı yüzde 73.4, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) yüzde 71.7, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 74.1, basım ve yayım imalatı yüzde 72.1, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 72.7, plastik-kauçuk ürünleri imalatı yüzde 64.9, metalik olmayan diğer mineral madde imalatı yüzde 64.5, ana metal sanayi imalatı yüzde 71.1, makine teçhizat hariç metal eşya sanayi yüzde 60.7, başka yerde sınıflandırılmayan makina ve teçhizat imalatı yüzde 67, başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makina cihaz imalatı yüzde 62, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 81.7, tıbbi, optik hassas alet imalatı yüzde 79.2, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 80.6 oldu.

SANAYİCİLER NE DİYOR?
Kapasite kullanım oranlarını CNBC-e'ye değerlendiren sanayiciler, bu rakamın reel sektör için sıkıntının hâlâ sürdüğü anlamına geldiğini söylediler. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ensarioğlu, yüzde 64.7'lik oranın ciddi bir tehlike işareti olduğuna ve hükümetin önlemler alması gerektiğine dikkat çekti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Krulu Üyesi İlhan Parseker de ÖTV indirimlerinin piyasayı bir miktar canlandırdığını ancak Haziran sonrası için endişeli olduklarını söyledi.

Sanayiciler çözüm olarak Haziran sonrası için şimdiden tedbir alınmaya başlanmasını istediler. Sanayicilerin önerileri, kamu yatırımlarının artırılması ve iç talebi canlandırıcı adımların sürmesi.

Sayfa Yükleniyor...