Sanayide yeniden toparlanma sinyalleri

İmalat sanayinde kapasite kullanımı Ekim ayında bir önceki aya göre 1.7 puan artışla yüzde 71.8 düzeyine yükseldi.

Sanayide yeniden toparlanma sinyalleri

Sanayi üretiminin öncü göstergesi niteliğindeki kapasite kullanımı Ekim ayında da toparlanmaya devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ekim'de kapasite kullanım oranı (KKO) geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, geçen aya göre 1.7 puan artarak 71.8 seviyesine yükseldi.

KKO 2008 yılının Haziran ayında yüzde 82.3 ile son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmış, 2009 yılının Ocak ve Şubat aylarında ise yüzde 63.8 ile en düşük seviyelerini görmüştü. Kapasite kullanımı Ağustos ayında yüzde 69.7, Eylül'de yüzde 70.1 olmuştu.

TUİK açıklamasında iç pazardaki talep yetersizliğinin, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olduğu belirtildi. Ekim'de iç pazarda talep yetersizliğinin yüzde 56.5 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 28.5 oranında etkili oldu. KKO'yu mali imkansızlıklar yüzde 3.2, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3.9, ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 2, işçilerle ilgili meseleler ise yüzde 1.2 oranında etkiledi.

İşyerlerinde 2009 yılı Ekim ayı üretim miktarının bir önceki aya göre yüzde 2.9 arttığını belirten TUİK, açıklamasında, Kasım ayında üretim miktarının yüzde 0.8 azalacağının beklendiğini bildirdi. Açıklamada şöyle denildi:

"Ekim ayı satış miktarı yüzde 1.1 azalmıştır. Kasım ayında yüzde 0.8 artacağı beklenmektedir. Ekim ayı satış fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.1 azalmıştır. Kasım ayında yüzde 0.3 artacağı beklenmektedir. Ekim ayı hammadde fiyatları yüzde 1.1 artmıştır. Kasım ayında yüzde 0.2 artacağı beklenmektedir."

Sayfa Yükleniyor...