Sebzede Rusya açığını İsrail kapatacak

Rusya'nın, uçak krizinin ardından Türkiye'den alımları durdurması nedeniyle zor bir sezon geçiren sebze üreticileri, İsrail'in Türkiye'den sebze almasının ardından rahat nefes aldı.

Sebzede Rusya açığını İsrail kapatacak

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, en büyük pazarları olan Rusya ile yaşanan krizin özellikle ilk zamanlarda kendilerini oldukça olumsuz etkilediğini söyledi.

İhracatı yapılamayan ürünlerin fiyatlarında gerileme yaşandığını, kısa vadede tüketicinin lehine görünen bu durumun, üreticilerin ciddi ekonomik kayıp yaşamasına yol açtığını dile getiren Burhan Er, en büyük pazarlarının kapanmasının ardından tüm planlarının değiştiğini kaydetti.

Er, "İhracatımızın yaklaşık yüzde 70'ini Rusya'ya yapıyorduk. Yaşanan krizin ardından bu kadar ürünün elimizde kalması anlamına geliyor bu. Tabii kendimizce bazı yöntemler bulduk. Yeni pazarlar açmaya çalıştık ancak kaybolan bir pazarın yerini doldurmak da öyle kolay olmuyor. Şu anda depolarımız kışlık sebze ve meyvelerle dolu. Ciddi zarar yaşadık. Şimdi yaz sezonu da başlıyor. Bu ürünler çürüyecek. Daha çok zarar edeceğimiz kesin" diye konuştu.

"İSRAİL TARİHTE İLK KEZ TÜRKİYE'DEN SEBZE ALDI"

Türkiye'nin yıllık 45 milyon tonluk sebze üretiminin tamamının iç piyasada tüketilmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle yeni pazarlar bulmak zorunda olduklarını ifade eden Er, pazar arayışlarının sürdüğünü söyledi.

"Yeni, sürpriz ülkelerin kapıları da yavaş yavaş açılıyor" diyen TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, Rusya ile yaşanan krizin ardından hiç ummadıkları bir ülkeden sebze ürünlerine yoğun talep gelmeye başladığını aktardı.

Bu durumun üreticileri bir miktar rahatlattığını belirten Er, şunları kaydetti:

"İsrail alımlarını Türkiye'den yapmaya başladı. İsrail'de biber tüketimi çok yoğun. İsrail tarihinde ilk defa bu sezon bizden mal alıyor. İsrail'in zaten toprak alanı az. Ekim alanı Konya Ovası kadar değil. Aniden bir karar aldılar. Sebze ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40'ını bizden almaya başladılar. Yaklaşık 4 aydır İsrail'e dolma biber, sivri biber, kırmızı biber, çarliston biber ile domates satıyoruz."

Sayfa Yükleniyor...