Seçim sonrası bütçeye rötuş gelebilir

IMF ile görüşmelere ara verilmesinin ardından hükümet, Mart ayı sonunda yapılacak yerel seçimlerin hemen ardından gündeme getirmek istediği ek bütçeyle gelir ve gidere yönelik tedbirleri uygulamaya koyabilir.

Reuters’a bilgi veren yetkilileri, 2009 yılı merkezi yönetim bütçesini daha gerçekçi bir yapıya oturtmak için “gelir artırıcı ve gider azaltıcı” bazı adımların atılmasının planlandığını, ancak bunların seçim sonrasına kalabileceğini belirttiler.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “ilk üç aylık bütçe sonuçlarının alınmasının ardından resmin daha da netleşeceğini” ifade etti.

Üst düzey bir başka yetkili de IMF ile görüşmelerde, başta büyüme olmak üzere makro ekonomik hedeflerde görüş ayrılığının bulunmadığını vurgulayarak, “Söz konusu büyüklükler kamuoyuna açıklanmasa da revize edildi. Büyüme tahminlerine ilişkin rakamlar, IMF’nin tahminlerine yakın. Bu arada ağırlıklı sorun, bütçeyi daha gerçekçi bir temele oturtmak için alınması gereken tedbirler. Aslında IMF olsa da olmasa da ek bütçeye ihtiyaç var. Söz konusu tedbirler ek bütçede yer alacak” dedi.

REVİZYON KAÇINILMAZ
Bir başka yetkili de yüzde 4’lük büyüme tahminine göre yapılan bütçede revizyonun kaçınılmaz olduğunu, küresel krize bağlı olarak büyümenin çok daha düşük gerçekleşeceğini belirterek, şunları söyledi: “Bütçede önemli tedbirler alınmadan artık yılın başında belirlenen hedeflerin yakalanması ihtimali kalmadı. Bu kapsamda, harcamalar açısından bazı ödeneklere blokaj konulması gerekebilir. Ama bunun tek başına yeterli olması mümkün gözükmüyor. O nedenle gelir artırıcı bazı adımlar kaçınılmaz olacaktır. Fakat seçim öncesinde böyle bir karar hiç bir şekilde alınmaz. Denetimler ve kayıtdışılığın dışında, nakit girişi sağlayacak belki de vergi adımları olur. Bir yandan da, ancak bu tedbirler için Mart ayı sonuçlarının görülmesi beklenir. Çünkü seçim öncesi hükümetin bu tedbirleri açıklaması ve ek bütçe çıkarması zor gözüküyor.”

Hükümet, 2009 için yüzde 4 olarak tahmin ettiği büyümede resmi olarak değişiklik yapmasa da, ekonomi yönetimi makro ekonomik büyüklüklerde revizyon yapıldığını kaydediyor.

IMF’nin, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 1.5 küçüleceği, 2008 yılında da yüzde 1 büyüyeceği tahmini, Londra’da yapılan G-20 toplantıları sonrasında çıkan haberlerde yer almıştı.

Geçen yıl Mayıs ayında sona eren Stand-By Düzenlemesi’nin ardından Türkiye, IMF ile yeni bir anlaşma için uzun süredir görüşmelerde bulunuyor. Yeni bir düzenleme yapmaya yönelik görüşmelere bazı noktalarda görüş ayrılığı nedeniyle 27 Ocak’ta 10 gün ara verildiği açıklanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...