Selimiye 'Dünya Mirası Listesi'ne alınsın!

Edirne Valisi Büyük, Edirne'nin farklı kültürlerin ortak noktada buluştuğu, dünyadaki ayrıcalıklı kentlerden biri olduğunu söyledi.

Selimiye 'Dünya Mirası Listesi'ne alınsın!

UNESCO Dünya Mirası Adayı Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi Tanıtımı, ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Uluslararası Sempozyumu, Akdeniz Dünya Mirası Kentlerinde Yönetim Planı Yaklaşımları ve ICOMOS-CIVVIH Akdeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Toplantısı, Edirne'de başladı.
        
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yaptığı açılış konuşmasında, Edirne'nin korunması ve tanıtılması gereken kültürel zenginliğinin, birçoğunun fark ettiğinin çok ötesinde bir tablo ortaya koymakta olduğunun altını çizen Edirne Valisi Mustafa Büyük, ''Edirne'ye farklı bir kimlik kazandıran bu zenginlikleri iyi koruyarak ve iyi kullanarak, kültür turizminde dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olma imkanını elde edebiliriz'' dedi.
       
Vali Büyük, Selimiye'nin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması için başlatılan adımın çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
        
''Selimiye'nin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması süreci başarıyla tamamlanırsa, evrensel değerlere sahip anıt eserlere ev sahibi yapan Edirne'nin dünyaya tanıtımında daha başarılı olacağız.  Ayrıca, Traklar, Roma, Bizans'ın yanında Türk kültürününde merkezi olmuş, şaheserlere sahip, açık hava müzesi konumundaki Edirne'de bu tür bir sempozyumun yapılmasından büyük mutluluk duymaktayız.''
        
Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken de suyun bulunduğu her yerde medeniyetlerin fışkırdığının tarihsel bir gerçek olduğunu, Edirne'nin de bu yüzden medeniyetlerin buluştuğu bir kent konumunda bulunduğunu söyledi.
        
Selimiye'nin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması için geçirilen sürecin hiç kolay olmadığını ifade eden Döleneken, şunları kaydetti:
        
''Biz Edirne Belediyesi olarak, valiliğimiz, rektörlüğümüz, vakıflar bölge müdürlüğümüz ve bütün kurumlarla bu yola çıktığımızda işin kolay olmadığını biliyorduk. Türkiye'de alan yönetimi konusunda bir birikimin olmayışını ya da yasal mevzuatlardaki eksiklikleri önemsemedik, biz el ele ileriye yürümek için yola çıktık.
        
Bugüne kadar zorlu bir süreçten geçtik, bundan sonrasının da kolay olmadığını biliyoruz. Ancak şunu biliyoruz ki eğer tüm paydaşlar bir araya gelirse tüm sorunlar aşılabilir. Biz bu çalışmayı yerel gücümüzle yaptık, inanarak, güvenerek yola çıktık başaracağımızı da biliyoruz.''
        
DİĞER KONUŞMACILAR                 
Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ise TÜ olarak her zaman anıt eserlerin korunması ve ön plana çıkarılması konusunda destek verdiklerini söyledi.
        
ICOMOS Türkiye Başkanı Nur Akın, Edirne'nin, 16 yüzyılın muhteşem yapısı Selimiye'nin yanı sıra birçok önemli han, hamam, köprü, kervansaray ve anıtsal eserlere sahip olduğunu belirtti.
        
ICOMOS-CIVVIH Başkanı Roy Bondın Edirne'ye faydalı olmak için burada olduklarını, ICOMOS-CIVVIH Akdeniz Alt Komitesi Başkanı Sofia Avgerinou Kolonıas ise tarihi bölgelerin korunmasında ortak çalışmalarının şart olduğunu ifade etti.
        
Yunanistan Turizm Eski Genel Müdürü ve ICOMOS Komite Üyesi Kostas Katsıgıannıs de Edirne'nin Mimar Sinan'ın başeseri Selimiye'nin yanı sıra pek çok anıt eseri barındırdığını, Balkanların en büyük Sinogogu ve Bulgar kiliselerine ev sahipliği yapan modernliğiyle de medeniyetler köprüsü olma özelliğini hala sürdürdüğünü ve Yunan ICOMOS olarak Edirne'nin dünya mirası listesine alınması için destekleyeceklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...