'Seni Diyarbekir gibi düşünüyorum'

Kentin farklı yerlerine dikilecek eserle Diyarbakır hem renklenecek hem de sanata doyacak.

'Seni Diyarbekir gibi düşünüyorum'

Diyarbakır 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nda bir ay boyunca çalışan yerli ve yabancı heykeltıraşlar, kentin doğal taşları olan bazalt ve mermere kendi ruhlarını üfleyerek, yeni ve modern formlar yarattı. Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel renklerinin güç verdiği eserler kentin değişik yerlerine dikilecek.

Karikatürist Doğan Güzel'in yıllar önce yarattığı tipleme "Qırıx" bir İtalyan sanatçının elinde ilk defa şekilleniyor. Şair Ahmed Arif'in "Seni Diyarbekir gibi düşünüyorum" dizesi heykeltıraş olan oğlunun elinde başka bir ifade buluyor. Diyarbakır'ın doğal taşları olan mermer ve bazalt taşlarına yontulmuş bu modern yorumlar bu yıl ilki düzenlenen ve 20 Ağustos-20 Eylül Diyarbakır 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nda ortaya çıktı.

Sempozyum'a Türkiye'den ve yurt dışından sekiz sanatçı katıldı. Türkiye'den Filinta Önal, Ercan Sağlam, Güven Ateş, Şinasi Tek, Azerbaycan'dan Mammad Rashidov, Fransa'dan Belin Patrice, Almanya'dan Uli Schwander ve İtalya'dan Enrica Rebeck gibi heykeltıraşlar önce Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel yerlerini gezdiler ardından ruhlarına yansıyan imgeleri modern formlarla buluşturdular.

“Seni Diyarbekir gibi...”

20 Ağustos tarihinde başlayan sempozyumda sekiz sanat eseri ortaya çıktı. Kentte yeni bir heyecan yaratacak ve yeni bir ruh verecek olan taş heykel kompozisyonlar kentin değişik yerlerinde sergilenecekler. Ahmed Arif'in oğlu Filinta Önal'ın, üzerinde "Seni Diyarbekir gibi düşünüyorum" dizesinin yer aldığı kitap şeklinde tasarlanan bazalt formun Ahmet Arif Bulvarı'da dikilmesi bekleniyor. Önal, kent insanını okumaya heveslendirmeye niyet ettiğini belirten, babasının, Ahmed Arif'in kentinde böyle bir çalışmaya katılmaktan mutlu olduğunu ve duygulandığını söyledi.

Qirx'a can veren İtalyan

Yıllar önce Karikatürist Doğan Güzel'le birlikte bir karaktere dönüşen Diyarbakır'ın bıçkın delikanlısı "Qırıx" İtalyan Sanatçı Enrica Rebeck'in ellerinde yeni ve modern bir form kazandı. Rebeck Diyarbakır'ın dokusunu hissetmek için Suriçi bölgesini iki gün boyunca çıplak ayakla dolaştı. Sümerpark Resepsiyon Salonu'nun dış kısmına yerleştirilecek olan heykel için Rebeck, geometrik ve figüratif bir form yaratmaya çalıştığını söyledi, formu, çocukların eğlenebileceği bir figür olarak da tasarladığını belirtti.

Emlaktimes


Sayfa Yükleniyor...