'Seyahate çıkacaksan sigorta poliçeni alacaksın'

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, seyahat acentalarından tur satın alan tüketicileri uyararak, ''Altı yıldır söylemekten dilimde tüy bitti, seyahate çıkacaksan önce sigorta poliçeni alacaksın'' dedi.

'Seyahate çıkacaksan sigorta poliçeni alacaksın'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Turizm Bakanlığı tarafından 2007 yılında çıkartılan bir kanun ile seyahat acentelerine sattıkları paket turlarda sigorta yapma zorunluluğu getirildiğini ve bunun adına da ''zorunlu paket tur sigortası'' denildiğini hatırlattı.


Buna göre seyahat acentelerinin, Türkiye'de sattıkları paket turlar için, her ne olursa olsun, buna acentenin iflası da dahil, taahhüt ettikleri hizmeti yerine getiremedikleri takdirde, müşterinin mağdur olmaması için sigorta yaptırmak zorunda olduklarını belirten Ulusoy, ''Sigortalı tüketiciler acente kaynaklı herhangi bir nedenden dolayı mağdur olursa, sigorta kapsamındaki zararını direk sigorta şirketinden talep edebilir. Seyahat acentesi nasıl kanun gereği bu sigortayı yaptırmak zorundaysa, sigorta şirketleri de yine kanun gereği bu sigortayı yapmak zorundadır'' diye konuştu.

Seyahat acentaları aracılığıyla seyahate çıkacakların sigorta poliçelerini mutlaka almaları gerektiğini vurgulayan Ulusoy, şöyle konuştu:

''İngiltere, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yılda birkaç defa benzer olaylar oluyor (Bamtur olayı), fakat sigorta şirketlerinin sağlamlığı nedeniyle müşteriler mağdur olmuyor. Bizim de yapmamız gereken sigorta işlerini daha da sağlamlaştırmak. Turizm şirketinden bir paket tur aldınız ve seyahate çıktınız. Ancak, tur şirketi size vaat ettiklerini yerine getirmedi. Beş yıldızlı otel dedi, sizi üç yıldızlı otelde konaklattı. Geri dönüş biletinizi vermedi. Otel rezervasyonunun erken bitti ya da siz turdayken tur şirketiniz iflas etti... Sigorta poliçeniz elinizde olduğu sürece sigorta şirketi turun bedelini yine size öder. Ayrıca, zorunlu paket tur sigortası yaptırmadan müşteriye tur satan seyahat acentesinin faaliyet ruhsatı da iptal edilir.''

Tüketicilerin rahatı için TÜRSAB olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Ulusoy, konuyla ilgili kanunda bir değişikliğe giderek ''teminat'' maddesi koyacaklarını ve teminat garantisiyle batma ve sektörün zarar görmesi olaylarının kesin olarak önüne geçileceğini bildirdi.

'DAHA BÜYÜK HADİSEYİ ÖNLEDİK'
Bamtur'da yaşanan süreçle ilgili de açıklamalarda bulunan Ulusoy, kurum olarak gerekli denetimleri yaptıklarını ve gelen şikayetler üzerine 15 gün önce firmanın ilanlarını durduklarını söyledi.

Ulusoy, ''Biz ilanlarını durdurduk ve daha büyük bir hadiseyi önlemiş olduk. Ben bakan beye de söyledim, bakan bey de 'gereğini yap' dedi'' diye konuştu. Bamtur'dan tur satın alan müşterilerin büyük bölümünün seyahat sigortası bulunduğuna da dikkat çeken Ulusoy, kimsenin mağdur olmayacaklarını ve sigortadan paralarını alacaklarını söyledi.

'BAZI ACENTELERİ SİGORTA YAPTIRMIYOR'
Tempo Turizm ve Seyahat Acentesi Genel Müdür Yardımcısı İhsan Alboğa ise tüketicilerin bilinçli hareket etmeleri ve hangi seyahat acentesinden olursa olsun tur satın aldıklarında sigorta poliçesini mutlaka istemeleri konusunda tüketicileri uyardı.

Alboğa, ''TÜRSAB'a bağlı bütün acenteler istisnasız sigorta poliçesi kesmek zorunda. Fakat ne yazık ki bazı seyahat acenteleri maliyeti artırdığı gerekçesiyle sigorta yaptırmıyorlar'' dedi.

Yurt dışı turlarda düşük fiyatlara aldanılmaması konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunan Alboğa, ''300-400 avro gibi cazip fiyatlarla ilan edilen bir haftalık tur aldıklarını zanneden tüketicilerin ekstra ve ücrete dahil olmayan hizmetlerle birlikte harcamaları iki katına çıkıyor. Avrupa ülkelerine tarifeli uçuşlarda 200 avrodan aşağı bilet bulunmazken, 300 avroya bir hafta otelde konaklama, otobüs transferleri, rehberlik hizmetleri ve geziler dahil bir gezi olması mümkün değildir'' dedi.

Alboğa, tüketicilerin mağdur olmaması için şu hususlara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi:

''Acente TÜRSAB üyesi mi? Katıldığınız turun ayrıntılı programı var mı? Gezi ücretine dahil olan ve dahil olmayan hizmetler tek tek belirtilmiş mi? Havaalanı vergisi, vize ücreti, rehberlik, liderlik hizmetlerinin ücreti belirtilmiş mi? Turda konaklama yapılacak otellerin yıldızları ve konumları belirtilmiş mi? Turda kaç adet ekstra tur var, ekstra turların ücreti ne kadar? Kur hesabı nasıl yapılıyor? Erken rezervasyon indirimleri var mı? Gezilecek yerler hakkında bilgi ve dokümanlar veriliyor mu?''

Sayfa Yükleniyor...