SGK'dan kesinti açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklinin rızası olmadan nafaka borçları dışında aylığından kesinti yapılamayacağını duyurdu.

SGK'dan kesinti açıklaması

SGK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, bazı basın organlarında, emeklilerden kesinti yapılarak Suriyeli sığınmacılara kaynak aktarıldığı, hükümete yakın emekli derneklerine emeklilerin bilgileri dışında üye kaydı yapılarak kesinti uygulandığı yönünde haberler yayımlandığı belirtildi.

Haberlerde, emeklilerin bilgileri dışında yapılan kesintiler karşısında tedirgin olduklarının öne sürüldüğü aktarılan açıklamada, söz konusu haberlerin doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada, bu tür haberlerin emeklileri tedirgin etme maksadı güdülen art niyetli çalışmalar olduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Kurumumuzdan gelir, aylık ve ödenek alanların aylıkları, takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Emeklinin rızası olmadan nafaka borçları dışında aylığından kesinti yapılamaz. Aylıklardan sadece ilaç ve muayene katılım payları ve varsa kuruma olan prim borçları, rızasız kesilmektedir. Bunun dışında, emekli veya hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödeneklerinden kesinti yapılması söz konusu olamaz. Temsil ile yetkili emekli derneklerine kesinti yapılabilmesi için de emeklilerimizin izni şarttır. Emeklilerimizden kanunsuz kesintiler yapılması, mümkün olmamakla birlikte Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kaldırılarak emeklilerimize yapılan destekler sürdürülmüştür. Tedirginlik üretmek isteyen çevrelere emeklilerimize yapılan maaş zamları ve refahlarını yükseltici diğer çalışmalarımız cevaben yeterli olacaktır. Ayrıca, gelir, aylık ve ödenek alan sigortalı ve emeklilerimiz, aylıklarıyla ilgili kesintilere ait bilgiye kurum web sayfasından (http://www.sgk.gov.tr) ve e-devlet (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden ulaşılabilmektedirler."

Sayfa Yükleniyor...