'Sıfırcı hoca' ABD'yi uyardı

Obama hükümetinin cumhuriyetçilerle vergi indirimlerinin süresinin uzatılması için anlaşması, ABD'nin kredi notu için risk oluşturuyor. Moody's, tasarının yasalaşması halinde ABD'nin kredi notu görünümünü düşürebileceğini açıkladı.

'Sıfırcı hoca' olarak nitelendirilen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin Aaa olan kredi notuna ilişkin bugüne kadarki en ciddi uyarılarından birini yaptı.

Moody's, yeni vergi düzenlemesiyle ABD'nin kredi notu görünümünü düşürmeye bir adım daha yaklaşacağı uyarısında bulundu.

Bu doğrultuda kuruluş, görünümün iki yıl içinde negatife dönme ihtimalinin arttığını kaydetti. Görünümün negatife çevrilmesi, kredi notunun 12 ila 18 ay içinde düşürülebileceği anlamına geliyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Moody's, vergi indirimlerinin bütçe açığı üzerindeki olumsuz etkisinin, büyüme üzerindeki olumlu etkisinin önüne geçeceğini ifade etti.

Vergi indirimlerini uzatmanın maliyetinin 700 ila 900 milyar dolar olacağını belirten Moody's, bu sayede kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 72-73 seviyesine tırmanacağını öngördü. Kuruluş, bu oranın tarihsel ortalamaya ve kredi notu Aaa olan diğer ülkelerle kıyaslandığında çok yüksek olduğu tespitinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...