'Sıfırcı hoca' da not artırdı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba2'ye yükseltti.

'Sıfırcı hoca' da not artırdı

Türkiye'nin krizdeki performansı nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşları not artırmaya devam ediyor.


Not konusunda 'cimri' olarak nitelendirilen ve bu yüzden 'sıfırcı hoca' denilen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba3"ten bir kademe artırarak  "Ba2"ye yükseltti. Kuruluş, kredi notunun görünümünün durağan olduğunu belitti.

Moody's, Eylül ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "durağan"dan, "olumluya" yükseltmişti.

Moody's Analisti Sarah Carlson yaptığı açıklamada, "Türkiye'de ekonominin 2001 finansal krizinden bile hızlı daralmasına rağmen  diğer krizlerle karşılaştırıldığında kamu maliyesinin finansal kriz karşısındaki dayanıklılığı dikkat çekici. Hükümet ve ülkenin, zor ekonomik ve finansal koşullarla karşılaştığında yeniden organize olma kapasitesi Türkiye'nin  dayanıklılığının bir üst seviyeye ulaştığını gösteriyor, not artırımı da bunu yansıtıyor" dedi.

Açıklamada, Türkiye'nin uzun vadede büyümesi için temellerinin sağlam olduğu, ancak küresel ve yerel koşullar sebebiyle büyümenin  2000'li yılların ortalarında görüldüğü hızda olmayabileceği belirtildi.

Carlson, buna rağmen Türkiye'nin önünde bir dizi aşağı yönlü risk olduğunu kaydetti. Açıklamada, Türkiye'nin borç ödeyebilme  göstergelerinin uluslararası standartlara göre zayıf olduğu, 2009 için faizin gelirlere oranının yüzde 27, borçların gelirlere oranının  yüzde 219 olmasının beklendiğini kaydetti. 

Türkiye'nin bütçeye ek disiplin getirici düzenlemelerden yoksun olduğuna dikkat çekilen raporda, borç dinamiklerinin daha dayanıklı  ve öngörülebilir hale getiren bu tür düzenlemelerin, ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye taşıyacak faktörlerden olacağı  ifade edildi.

Moody's Türkiye analisti Sarah Carlson CNBC-e’ye de konuştu. Carlson, Türkiye’nin notunu doğru zamanda artırdıklarını düşündüklerini söyledi. Sarah Carlson, 2010 yılında uygulanması beklenen Mali Kural ile ilgili gelişmeleri izleyeceklerinin altını çizdi.

Moody’s Türkiye analisti Sarah Carlson, dün Türkiye’nin notu Ba2’den Ba1’e artırılması sonunda CNBC-e’den Berfu Güven’in sorularını yanıtladı. Carlson, Türkiye'nin notunu krize direnci yüksek olduğu için artırdıklarını söyledi. Carlson Türkiye’nin not artışını doğru zamanda yaptıklarının altını çizdi.

SİYASİ ZORLUK VAR
Sarah Carlson, Türkiye’nin siyasi ortamında bir zorluk yaşadıklarını gördüklerini belirterek, siyasi riskleri yakında izlediklerine dikkat çekti. Carlson erken seçim konusundaki soruya da

‘Bu konuda bir yorum yapamam” cevabını verdi.

Sarah Carlson not konusundaki değerlendirmeleri stratejilerini de şöyle özetledi:

‘Bir ülkenin notunu tamamen güvenli olduğunu düşündüğümüz zaman değiştiriyoruz. Türkiye’nin notu krize direnci yüksek olduğu için arttı.”

SON ARTIŞ FITCH'TEN GELDİ
Türkiye'nin kredi notunda son artışı Aralık başında Fitch yapmıştı. Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak "BB+"ya yükseltmişti. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da Türkiye'nin kredi notu görünümünü, "negatif"ten, "durağan"a çıkarmıştı. S&P'den de not artışı gelmesi bekleniyor.

BORSA-DOLAR NASIL ETKİLENDİ?
Moody's'ten gelen not artışı borsada çok önemli bir etki yapmadı. Seans açılışında 55 binin üzerine çıkan İMKB'de Moody's'ten gelen haber sonrası artışlar olsa da, ilk seans yüzde 0.13 artışla 55 bin 41'den kapandı. Endeks seans içinde en yüksek 55 bin 711 puanı gördü. Ancak ikinci seansta ABD'den gelen veri sonrası borsa haftayı yüzde 0.32 düşüşle 54 bin 797'de tamamladı.

Güne 1,47 sınırında başlayan dolarda da pek fazla hareket olmadı. Bankalararası piyasada dolar 1,47'nin altında dengelendi.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNDA SON DURUM
Fitch:
Şu anda Türkiye BB+ seviyesinde. Notun 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye gelmesi için tek not artırımı gerekiyor.

S&P: Şu anda Türkiye BB- seviyesinde. Sonrasında sırayla BB, BB+ ve BBB- (yatirim yapilabilir seviye). Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviye için üç not artırımı gerekiyor.

Moody's: Şu anda Türkiye Ba2 seviyesinde. Sonrasinda sırayla Ba1 ve Baa3 (yatırım yapılabilir seviye). Yatırım yapılabilir seviye için iki not artışı gerekli.

Sayfa Yükleniyor...