'Sıfırcı hoca' görünümü düzeltti

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Görünümün yükseltilmesi not artışı için ilk sinyal anlamına geliyor.

'Sıfırcı hoca' görünümü düzeltti

'Sıfırcı hoca' olarak nitelendirilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin "Ba2" olan kredi notunun görünümünü, son not artırımının gerçekleştiği Ocak ayından bu yana artan ekonomik ve mali dayanıklılığı gerekçe göstererek "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Kredi notunun görünümünün artırılması not artışı için ilk sinyal olarak gösteriliyor.

Moody's tarafından yayımlanan bültende Türkiye başanalisti Sarah Carlson'un "Türkiye ekonomisi beklenmedik derecede dayanıklı olduğunu gösterdi ve kriz öncesi seviyelere toparlandı" ifadesi yer aldı.

Kuruluş ayrıca Türkiye'nin gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6.5'e, 2011 için ise yüzde 5'e yükseltti.

Türkiye'nin notunun "Ba1" seviyesine yükselmesi için ülkenin mali temellerinin güçlenmesi gerektiğini kaydeden Carlson "Bundan sonra Türkiye'nin yapması gereken, tekrar daha yüksek faiz dışı fazla vermek ve dış şoklara dayanıklılığını artırmak için borç seviyelerini aşağı çekmektir" dedi.

Not artırımı için Türkiye'nin mali temellerin daha da güçlenmesi gerektiğini kaydeden Moody's, Türkiye'nin ülkenin maruz kalabileceği önemli dış şoklara örnek olarak yüksek seviyede bulunan cari açık ve cari açığın karşılanması için doğrudan yabancı yatırım yerine portföy yatırımlarına bağımlı olunmasını gösterdi.

SIRADA FITCH Mİ VAR?
Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's Türkiye'nin notunu "BB" ile yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında, Fitch ise "BB+" ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor. S&P not görünümünü "pozitif", Fitch ise "durağan" olarak belirlemişti.

1 YIL İÇİNDE NOT ARTABİLİR
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ not artırımının ardından, "Moody's Türkiye'nin kredi görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. Şunu not etmeliyiz ki not görünümündeki bu değişiklik beklenen bir değişiklik değildi ancak Moody's'in bu değişikliği yine de geç kalmış bir hareketti. Her zaman Moody's Türkiye için en tutucu (conservative) kredi derecelendirme olmuştur... Görünümdeki artışa rağmen Moody's ve S&P'nin Türkiye için kredi notları hâlâ yatırım yapılabilirin iki kademe altında iken Fitch'in kredi notu ise yatırım yapılabilir seviyenin sadece 1 kademe altında. Moody's kredi görünümünde yaptığı yükseliş bizce, kuruluşun Türkiye'nin kredi notunu önümüzdeki 12 ay içerisinde yükseltebileceği anlamına geliyor" dedi.

İRLANDA'YI İNDİRİM İÇİN İZLEMEYE ALDI
Öte yandan Moody's, bankacılık sektörünü yeniden yapılandırmaya ve sermaye yapısını güçlendirmeye çalışan İrlanda'nın kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.

Not değerlendirmesinde hükümetin açıklayacağı mali planın hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Moody's, not indirimi yapması halinde bunun büyük ihtimalle bir kademe olacağını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...