'Sıfırcı hoca' Portekiz'in notunu kırdı

Moody's Portekiz'in kredi notunu iki kademe düşürerek A3'e indirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Portekiz'e kötü haber geldi.

Moody's, Portekiz'in ''A1'' olan uzun vadeli devlet tahvili kredi notunu iki kademe birden düşürerek ''A3''e indirdi, görünümünü ise ''negatif'' olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, hükümetin iddialı bütçe düzenlemelerine karşın ekonomik konjonktürdeki belirsizliklerin devam etmesinin etkili olduğu belirtilerek, zorlu piyasa koşullarında hükümetin finansman maliyetinin arttığına işaret edildi.

Açıklamada, not indiriminin Portekiz'in Avrupa Birliği (AB)ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) finansal yardım talep etmesi durumunda bile düşük büyüme ve fonlama baskıları ile karşı karşıya kalmaya devam edeceği beklentisini yansıttığı vurgulandı. Açıklamada, ülkenin Avrupa Finansal İstikrar Fonu'na (EFSF) başvurmanın finansman maliyetlerinde bir düşüşe yol açabileceği ancak Portekiz hükümetinin ne zaman tekrar sermaye piyasalarına geri dönüş yapabileceği yönündeki soruların süreceğine dikkat çekildi.

Portekiz hükümetinin bu yıl için hedeflediği yüzde 0,2 seviyesinde ekonomik büyüme oranına karşın Moody's, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) bu yıl daralacağı tahmininde bulundu.

Portekiz hükümeti, 2009 yılında GSYH'nin yüzde 9,3'ü seviyelerinde bulunan bütçe açığını bu yıl yüzde 4,6'ya çekmeyi hedefliyor.

Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos geçen hafta yaptığı açıklamada, 2011 yılı konsolidasyon tedbirlerini bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 4,6'sına düşürecek kadar sıkılaştıracaklarını belirterek, ek tedbirlerin özellikle sağlık, kamu şirketleri, sosyal yardım alanında olacağını vurgulamıştı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor's (S&P) Portekiz'in kride notunu ''A-''ye Fitch ise ''A ''ya indirmişti.

Sayfa Yükleniyor...