'Sıfırcı Hoca'nın kirli çamaşırları

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'te 11 yıl çalışan William Harrington, kuruluşun verdiği kredi notlarının tarafsız olmadığını savundu.

'Sıfırcı Hoca'nın kirli çamaşırları

Eski bir Moody's çalışanı olan William Harrington, Moody's'teki usulsüzlükleri 78 sayfalık bir açıklamayla su yüzüne çıkardı.

Moody's'te 11 yıl çalışan ve geçen yıl istifa eden Harrington, söz konusu açıklamaları içeren yazısını 8 Ağustos'ta ABD Sermaye Piyasası Kurulu'na (SEC) sundu. SEC, kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili bir reform önerisi sunmuştu.

2006-2010 arasında Moody's'in türev ürünleri grubunda kıdemli başkan yardımcısı olan Harrington'ın, gelecekte açılabilecek soruşturma veya davalarda önemli bir tanık olması bekleniyor.

Harrington yazısında, Moody's'teki çıkar çatışmasının, kuruluşun tarafsız bir şekilde kredi notu vermesini imkansız hale getirdiğini belirtti. Moody's'in not verdiği menkul kıymetleri ihraç eden banka ve kuruluşlardan ödeme aldığına dikkat çeken Harrington, kuruluşun müşterilerine istediği notları vermek durumunda kaldığını kaydetti.

Harrington, aksi halde müşterilerin Moody's ile çalışmayı keserek başka derecelendirme kuruluşlarına yöneldiğini ifade etti. Böyle bir ortamda analistlerin yanlı davranmaya itildiğini belirten Harrington, müşterilerin istediği kredi notlarını vermeyen analistlerin genelde sürüldüğünü, taciz edildiğini veya işten çıkarıldığını kaydetti.

Harrington, sonuç olarak Moody's'in verdiği kredi notlarının en iyi olasılıkla işe yaramaz, en kötü olasılıkla ise zararlı olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...