Sigaranın dumanında 'vergi' fırtınası koptu

Sigaradaki vergi artışının ardından şirketlerin önce zam, sonra indirim yapmasıyla başlayan fiyat tartışmasına Maliye Bakanlığı da bir uyarıyla katıldı. Bakan Şimşek, "Şirketler kararımıza uymazsa sistemi değiştiririz" dedi.

Sigaranın dumanında 'vergi' fırtınası koptu

Sigaraya yılbaşında gelen vergi artışı sonrası, şirketlerin önce zam sonra indirim yapması üzerine Maliye'den uyarı geldi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigarada vergi artışı sonrası başlayan fiyat tartışmaları üzerine, güncelleme kararları ve öngörülen vergi miktarlarını sağlayacak her türlü düzenlemeyi yapacaklarını bildirdi ve gerekirse nispi sisteme geçebileceklerini açıkladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni özelge sistemi hakkında bilgi verdiği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sigara üreticilerinin fiyat ayarlamaları konusundaki bir soru üzerine Şimşek, yeni yıla girerken bazı maktu vergileri güncellediklerini hatırlattı.

Bu maktu vergileri enflasyon çerçevesinde güncellediklerini kaydeden Şimşek, ''Bazılarını 2 yıldır güncellememişsek tabii ki güncelleme oranları geçen yılın enflasyon oranlarını aştı. Örneğin otoyol ve köprülerde olduğu gibi...'' dedi.

Uygulamada bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti: ''Bizim verdiğimiz güncelleme kararları ve öngördüğümüz vergi miktarlarını karşılayacak her türlü düzenlemeyi yaparız. Ne gerekiyorsa yaparız. Onlar maktu sistemdeymiş. Biz maktu vergileri artırmışız. Uyum konusunda sorun yaratıyorlarsa nispi sisteme geçeriz, sistemi değiştiririz. Çok açık bir şekilde söylüyorum. Hangi sektör olursa olsun bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa biz alternatif yolları geliştiririz, uymak zorunda kalırlar.

Bizim bir gelir hedefimiz var, o gelir hedefini yakalayacağız. Gelir hedefimiz gerçekçi. Bunların tutturulması için de gerekli adım atılacaktır.''

KONUTTA KDV ARTIŞI YOK
Bakan şimşek, "150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV artacak" haberleriyle ilgili sorulara şu yanıtı verdi: "Bu konuda bir çalışma var yalnız KDV artışı şeklinde değil. İade sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin bir çalışma var."

Şimşek, yatırım araçlarına stopajla ilgili kısa sürede düzenleme yapacaklarını, kod sisteminin yerine de daha etkin grup sistemini getireceklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...