Sıkıntılı müşteriye nakit çekim yasağı

BDDK, ödeme güçlüğü çeken kart müşterileri için çözüm ararken, iki yeni kısıtlamayı içeren bir düzenleme taslağı hazırladı.

Sıkıntılı müşteriye nakit çekim yasağı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlarındaki hızlı artışı ve milyonlarca kredi kartı müşterisinin takipte olması üzerine harekete geçti. BDDK, ödeme güçlüğü çeken kart müşterilerine yeni limit açılmasını ve nakit çekimi yasaklamayı öngören yeni bir düzenleme hazırlığı yaptı.

Bunun için bir yönetmelik değişikliği hazırlayan BDDK, geçtiğimiz hafta Bankalar Birliği’ne görüş almak için taslağı gönderdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre düzenleme taslağını üyelerine gönderen Bankalar Birliği ise, tüm üyelerin görüşü alındıktan sonra hazırladığı önerileri BDDK’ya bildirecek. Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilere göre, BDDK’nın yönetmelik değişikliği ile zordaki kart müşterilerine iki kısıtlama getirilmesi planlanıyor.

BDDK’nın buradaki çıkış noktası, bazı kredi kartı müşterilerinin sadece asgari düzeydeki yüzde 20’lik ödemeyi yapması. Böylece borç öteleniyor ama kalan bakiyeye faiz işlediği için borç büyüyor. Müşterinin riskinin daha da yükselmemesi amacıyla iki önlem düşünülüyor.

İlk olarak bu tür kartların limiti kesinlikle arttırılmayacak.

İkinci önlem olarak bu kartlarla nakit çekişi yasaklanacak, ancak mevcut limitle alışverişin devamı önlenmeyecek.

ÇÖZÜM ‘TEK LİMİT’ UYGULAMASI
Halen mevcut uygulamada bankalar aralık ayında limit arttırırken sadece son üç dönemde asgari ödeme yapılması ve toplam borcun yarısının karşılanmış olması şartına bakıyor. Yönetmelikte, kart limitini arttırma koşulu ağırlaştırılıyor. Ancak BDDK yetkililerine göre asıl çözüm, kişiye özel “tek limit” uygulanması. ”

Türk bankacılık sisteminde bireysel kredilerin hacmi 132 milyar lira düzeyinde. Bunun 36 milyar lirası kredi kartlarının. Bankaların 36 milyon müşterisi bulunurken, 26 milyon kişinin cebinde kredi kartı var. Bunlardan 2 milyon 282 bin kredi kartı müşterisi takipte. Diğer takipteki müşterilere göre kredi kartındaki takip oranının dikkat çekici olduğunu vurgulayan BDDK yetkilileri, şunları söyledi: “Bankalar çok fazla kredi kartı dağıttı. Gelir durumunu çok dikkate almadılar, hacim yaratmaya çalıştılar. Bazı tüketiciler hayatlarını ikame ettirme aracı diye düşünüyor ve harcamalarını düzenli yapmıyor.”

Sayfa Yükleniyor...