Dünyaca ünlü Sikorsky satılığa çıkıyor

ABD Başkanı'nın seyahatlerinde kullandığı tam teşekkülü 'Marine One' helikopteri başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine helikopter satan Sikorsky şirketi önümüzdeki günlerde satışa çıkacak.

Dünyaca ünlü Sikorsky satılığa çıkıyor

Türkiye’ye de Sikorsky helikopterleri üreten United Technologies’nin (UTX) pazartesi günü yaptığı açıklamada, şirketin bu yıldan sonra Sikorsky’i satabileceğini duyurdu. 90 yıldır helikopter üreten Sikorsky, 1929’dan beri UTX’in bünyesinde bulunuyor.

1958’den beri Beyaz Saray’a helikopter üreten Sikorsky, son olarak geçtiğimiz yıl ABD donanmasına 6 yeni helikopter üretmek için 1,24 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmayı yenileyen donanma, 2023’e kadar toplam 21 yeni helikopter siparişi verdi.

ABD ordusunun kullandığı Black Hawk (Kara Şahin) helikopterlerinin üretimi ile de tanınan şirket, yatırım alanlarını değiştirmeyi planlıyor.

1993’de Somali’nin başkenti Mogadişu’da ABD ordusunun operasyonu sırasında iki Black Hawk helikopterinin düşmesi nedeniyle 8 ABD askeri hayatını kaybetmişti.

SİKORSKY KAR GETİRMİYOR

UTX satışlarının toplam yüzde 10’luk kısmını oluşturan Sikorsky'nin çok kar getirmediği belirtildi. Şirketin bünyesinde bulunan üretimde en düşük gelirin Sikorsky’den geldiği ifade edildi.

UTX CEO’su Gregory Hayes Sikorsky’nın hala dünyanın en önde gelen helikopter üreticisi olduğunu, ancak şirket olarak bu iş alanından çıkmayı düşündüklerini belirtti.

Hayes, şirketin bünyesinde bulundurduğu, Otis asansörleri, Pratt ve Whitney jet motorları ve klima alanlarına olan yatırımlara odaklanmayı planladıklarını söyledi. Şirket yıllık gelirlerini ise düşürdü.

Açıklamanın yapılmasından sonra şirket hisseleri yüzde 2,5 oranında düştü.

Black Hawk, federal hükümet tarafından en çok tercih edilen helikopter olmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı bütçesine göre, ABD ordusu 2016’ya kadar, 1,6 milyar dolar karşılığında 94 adet Black Hawk almayı planlıyor.

Pentagon son olarak 2014’te 70 adet Black Hawk almayı alırken, 2015’te ise 2,8 milyar dolar değerinde toplam 86 adet daha helikopter almayı hedefleniyor.

'Apache' helikopterleri üreten Boeing ile 'Bell' helikopterleri üreten Textron’un, Sikorsky’i alabileceği iddia edildi.


Sayfa Yükleniyor...